6.8 C
Благоевград
19.04.2024
ОбществоПоследни новиниСвят

Австрия отново ни отряза за Шенген

Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да отмени ветото си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че разширяването на безвизовата зона в момента няма смисъл.

В речта си за състоянието на Съюза в сряда фон дер Лайен призова Австрия за блокиране на присъединяването на България и Румъния към Шенген, като призова страната „най-накрая да ги пусне – без допълнително забавяне“.

Австрия обаче побърза да отхвърли искането.

„В момента цифрите на миграцията нарастват в цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен граничен контрол, например в Германия с Полша“, каза вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер в изявление.

„В този момент няма смисъл да говоря за разширяване на Шенгенското пространство. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко“, добави той.

Австрия блокира присъединяването и на двете страни, опасявайки се от приток на незаконни мигранти.

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които ще станат външни граници на ЕС след присъединяването им към Шенген.

Фон дер Лайен, от друга страна, подчерта, че двете източноевропейски държави вече са се превърнали в модел, „показващ най-добрите практики както за убежището, така и за връщанията“.

„Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство“, добави фон дер Лайен по време на речта си за състоянието на Съюза.

У дома продължаващото настояване на правителството за блокадата също беше критикувано от либералната партия NEOS, която сега е в опозиция.

„Това е директен призив към австрийското федерално правителство най-накрая да отмени своето неописуемо и антиевропейско вето“, каза евродепутатът от NEOS Клаудия Гамон пред АПА след речта на фон дер Лайен.

Related posts

Рекорден наплив на кандидати за учителив Благоевград, по 30 се конкурират за едно място

Миряни от близо и далеч се събраха в Роженския манастир за честването на Рождество Богородично

Кантарджиев: Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция

Leave a Comment