10.4 C
Благоевград
24.04.2024
БългарияПоследни новини

Антимафиоти спряха дейността на незаконен сайт за учебници

Антимафиоти, в координация с Европол, спряха дейността на незаконен сайт за учебници. Това съобщиха от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Полицейските действия са реализирани през вчерашния ден. В рамките на операцията е предотвратено незаконното използване на литературни произведения и учебници за различни специалности във висши учебни заведения, като обекти на авторското и сродни на него права, посредством интернет сайта https://www.7print.bg/.

Установен е собственикът на сайта, разпространявал множество копия на учебници и книги, които се предлагали за продажба на занижени цени, както чрез сайта, така и чрез няколко копирни центъра на територията на София. Според данните до момента, предлаганите литературни произведения като обекти на авторското право и сродните му права са над 13 000.

Разпространение е извършвано без необходимото по закон съгласие на авторите и правоносителите. В хода на работата е изяснено още, че ползвайки сайта, потребителите му са заразявали компютърните си системи със зловреден софтуер. Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.

С оглед констатираните множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост, достъпът до сайта е преустановен.

Операцията е осъществена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT /програма за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност/.

Нашият адекватен отговор на киберпрестъпността е ефективно партньорско сътрудничество и координирани съвместни усилия, каза по време на форум наскоро заместник- министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Related posts

Есенни вечери на изкуствата завладяват Сандански

Дневен хороскоп за 13 септември 2023

Резервациите за Новогодишните празници започнаха, какви суми да очакваме?

Leave a Comment