31.3 C
Благоевград
22.07.2024
Анализи и коментариИзбор на РедактораНовини от ЮгозападаОбщество

Благоевградска дързост, без предразсъдъци: 2100 лв. заплата за един работен ден в месеца в града с най-ниска средна работна заплата в страната

Община Благоевград е в тежко финансово състояние, това обяви само 24 часа, след встъпването си в длъжност кметът Методи Байкушев. Това наложи редица финансови мерки за стабилизиране на администрацията, което включи и предложение за теглене на нов заем, което радушно бе одобрено от ОбС-Благоевград.

Въпреки, че общинските съветници в града бяха подробно запознати с финансовото положение и би трябвало да са на ясно, че е необходимо разходите да се оптимизират, една група местни парламентаристи решиха да направят предложение, с което да увеличат собствените си заплати. 2100 лв. месечно, за един ден работа и евентуално участие в някоя комисия, което би им отнело още 2-3, до 5 часа месечно си поискаха хора, които са влезли в съвета, уж с идеята да защитават обществения интерес, а на практика излиза, че до момента се грижат единствено за своя.

Хората в Благоевград се възмутиха и то основателно, защото града е на дъното по размер на работни заплати и всички икономически показатели, общината е в тежко финансово положение и на този фон, идват „хрантутници“, които искат да си живеят на гърба на хората и да получават заплата, която се равнява на 3 месечни заплати на един обикновен работник и то, само за един работен ден в месеца.

Наглостта на съветниците е обяснима с това, че в настоящия Общински съвет влязоха хора без ценз, без професионални постижения и без дори да познават естеството на работа в този орган, който представляват. Голяма част от тях „инвестираха“ в набирането на гласове и вероятно, сега искат да си върнат инвестицията максимално бързо.

Това, което изненада хората повече е реакцията на кмета на община Благоевград Методи Байкушев, който не се възпротивява, или поне не категорично срещу това намерение, а търси някакъв необясним баланс, като предлага увеличение да има, но то да бъде до ниво 1300 лв. месечна заплата на съветник. Поведението му на днешната пресконференция изглеждаше като на човек, който се опитва да се хареса и на едните, и на другите и да не си нарушава твърде много комфорта, в който се намира. Байкушев със сигурност си е осигурил комфорт, защото предложението му за теглене на нов заем бе прието безпроблемно на предишната сесия, без дебат и съпротива от същите тези съветници, на фона на това, че самият той, преди да влезе в кметския кабинет бе върл противник на заемите и критикуваше и предишния кмет, и съветниците, част от които и сега са в съвета.

Дали тази подкрепа е притъпила стремежът му за справедливост и е променила мисленето му, по отношение на задлъжняването, можем само да гадаем, но определено поведението му е в противовес с всичко, което говореше през последната година, когато се презентираше като граждански активист. Влизането му в кметския кабинет се дължи именно на поведението и призивите, които отправяше за стабилност и прозрачност на община Благоевград, но по всичко личи, че днес ситуацията е различна.

Дали Методи Байкушев ще жертва принципите, за които говореше в замяна на безпринципната подкрепа за съмнителни предложения и търгашеството в ОбС-Благоевград, ние ще следим, но определено сме изненадани, че за по-малко от месец, един човек може да се промени толкова много и от обществен защитник, да се превърне в проводник на ощетяващи гражданите на Благоевград предложения.

Как ще гласуват народните избраници в Благоевград, ще разберем съвсем скоро, а сега, само ще им напомним, че наблизо има една община, в която съветници вземат по 17 лв. месечно за същата работа и това не им пречи да работят. Напомняме им също, че в тази община, в която вземат 17 лв. заплата общинските съветници, в момента има много повече работни места и много по-малко безработни. Хубаво е, кметът също да се замисли над това, защото нали, „прозрачно“, „в полза на хората“ и „промяна“ щеше да има.

Related posts

Нов трус край Симитли

КНСБ: Повече от 2/3 от работещите не достигат заплатата за издръжка

Задържаха издирван от Интерпол в Кюстендил

Leave a Comment