8.4 C
Благоевград
23.02.2024
БългарияПоследни новини

Богданов: Нашата инициатива е да постигнем трайно ниски цени на продукти от първа необходимост

„Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добре цени за потребителите”. Това заяви икономическият министър Богдан Богданов пред NOVA

Снощи стана ясно, че КЗК спира инициативата на икономическото министерство „Достъпно за вас”. КЗК посочва, че „стартираната инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципът на свободната стопанска инициатива”. Според комисията възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на „Топъл обяд”.КЗК се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост

„Нашата инициатива е да постигнем трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост. Самата кампания е доброволна. Второ – кампанията не задължава една или друга верига да спазва определени тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция между различните участници в инициативата и то за тези 50 продукта от първа необходимост. Подготвихме първоначално юридическо становище, не виждахме необходимост да съгласуваме процедурата с КЗК. В крайна сметка дори част от веригите изразиха опасения за включването им в кампании”, каза Богданов.

Икономическият министър заяви, че в становището на КЗК нямало правни аргументи, а икономически разсъждения.

„Ние не залагаме цени. Ние им казваме, че се конкурират за тези 50 продукта”, обясни Богданов.

Още вчера е подготвено допълнително становище до КЗК. „Ще инициирам разговор”, допълни министърът.

„Не искаме участниците в инициативата да бъдат компрометирани. Не искаме и потребителите да са в ситуацията, както казва КЗК, да им се предлага само един топъл обяд. Още днес ще изпратим писмо до Комисията за искане на среща, за да обсъдим притеснителните точки”, каза Богданов.   

Той коментира и защо някои продукти като абсолютна стойност в България са по-скъпи отколкото в страни като Германия и Австрия.

„България вече е нетен вносител на хранителни продукти, произвеждаме все по-малко. Тези продукти, които в момента са на пазара, в не малка част са вносни, ние нямаме контрол върху веригата на доставки”, каза Богданов.

Критика по отношение на инициативата на Министерството на икономиката дошла и от синдикатите, които също смятали, че инициативата не е пазарна.

Министърът коментира и темата с цените на горивата, както и плащането на данъци от страна на „Лукойл”.

„Първо основанието, за да плати „Лукойл” пари във Фонда за енергийна сигурност, е един закон, който е приет в началото на тази година. Този закон не е влязъл в сила. Причините за това са две – първо, че са заложени ненужни заключителни разпоредби за нотификация на Европейската комисия. Има два етапа на нотификация. Първият беше завършен още март, но вторият не беше започнат тогава от служебния кабинет. Това е спирачката „Лукойл” да не е плащала до момента. Това е един и аргумент защо в момента не влизат финансови средства във Фонд „Енергийна сигурност””, каза министърът.

Дори и да бъде приета нотификацията, той не разбира как ще бъдат платени пари със задна дата.

Богданов каза, че в момента е много важно рафинерията да продължи да работи на пълен оборот.

10 000 лева е санкцията, ако „Лукойл” не плати парите към Фонда за енергийна сигурност, обясни Богданов.

„В момента закон няма, не е завършила нотификацията. Ако бъдат отменени изискванията за нотификацията, законът влиза в сила. Ако влезе в сила, ние очакваме „Лукойл” да си изпълнява ангажимента.

По закон ние като министерство смятаме на месечна база какво трябва да внесе. Ако не го внесе, търпи санкция, която е 10 000 лева”, обясни Богданов.

Източник:NOVA

Related posts

Дневен хороскоп за 20 октомври 2023

Задържана незаконна дървесина

До септември са образувани 300 производства за трафик на хора, задържани са 1 780 мигранти

Leave a Comment