6.8 C
Благоевград
19.04.2024
БългарияПоследни новини

България е рекордьор по най-много регистрирани нови коли в Европа

България постави рекорд за най-много регистрирани нови автомобили в Европа. Близо 40% скок за август, спрямо година по-рано, отчитат от Европейската асоциацията на автомобилостроителите. Двуцифрен растеж е постигнат и през юли. Оживления на автомобилния пазар има в много европейски страни, но на какво се дължи ръстът у нас?

Въпреки, че числата не лъжат и само за месец в България са купени над 3000 нови автомобила, то в бранша имат обяснение как е постигнат този европейски рекорд по продажби.

„Ръстът на продажбите на нови автомобили в България е не само от август. Тази година всъщност има позитивно движение. Надявам се, че една от причините е, че потребителите вече са разбрали, че най-доброто решение е новият автомобил, а не употребяваният, но също така фактор е липсата на доставки през изминалата година“, заяви председателят на Асоциацията на автомобилните производители Александър Костадинов.

„В последните месеци се наблюдава едно трайно възстановяване на производствените капацитети, едно нормализиране на сроковете на доставка, което неминуемо води до това, че автомобили, които са поръчани преди доста време, започват да пристигат и да бъдат доставяни и съответно да бъдат регистрирани“, каза Лъчезар Георгиев, бранд мениджър на автомобилна компания.

Нарушенията във веригите на доставки глобално станаха причина много купувачи да се заредят с търпения, докато пристигне новият автомобил.

Доставките на нови автомобили биха се случили дори още по-бързо, ако страната ни беше част от шенгенското пространство.

Все пак в бранша са премерени оптимисти за развитието на пазара.

„При едно стабилно производство и при наблюдаваното в момента стабилно търсене, което е нещото, което изключително много ни радва, да смятаме, че този тренд на положителен ръст на пазара на нови автомобили съответно техните регистрации, ще се запази, може би не с темпа от 30+ процента за август, но с един стабилен и хубав ръст“, добави още Лъчезар Георгиев.

„Надявам се, че ще продължи и ще се забързат ръста в продажбите на нови автомобили и защото България е на последно място по продажби на нови автомобили в Европа. Новият автомобил е не просто удобство за този, който го ползва. Новият автомобил означава по-чист въздух за всички нас. По-безопасни пътища и не на последно място по-нисък разход на гориво“, поясни още Александър Костадинов.

В момента много малко модели или конкретни екстри могат да забавят доставката на нов автомобил.

Related posts

Войната в Израел удря сериозно туризма в Банско,браншът спешно търси пазарна ниша в страната,Скандинавия и Балканите

Пореден случай на насилие: Мъж преби и подстрига жена си

Овладян е пожарът в търговски център в Гоце Делчев

Leave a Comment