9.9 C
Благоевград
22.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Венци и цветя за благоевградските пожарникари

В двора на Регионалната противопожарна служба в Благоевград преди минути бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на полк. Кирил Чамишки в знак на почит към загиналите пожарникари в изпълнение на своя дълг, предаде „Фокус„.

Припомняме, че полк. Чамишки загива на 24 юли 2003 година по време на гасене на пожара в местността „Бетоловото“ край град Разлог, след като вертолет „MИ-17“, включил се в гасенето се разбива. Загиват общо 4-ма души.

В днешната церемонията, с която се поставя началото на „Седмицата на пожарната безопасност“ и се отбелязва професионалния празник на родните пожарникари, взеха участие и ВПД директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Валентин Василев, областният управител Мария Димова и заместникът ѝ Александър Мацурев, кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, пожарникари, служители в системата на МВР и други.

Водосвет за здраве бе отслужен от свещеници на благоевградския храм „Въведение Богородично“.

Ритуалът се провежда всяка година по повод професионалния празник на пожарникарите – 14 септември и Седмицата на пожарната безопасност.

През 1995 година датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари. Това става с решение № 385 на Министерския съвет на Република България.

Ежегодно на тази дата българските пожарникари от цялата страна отбелязват своя празник тържествено и с разнообразни инициативи – отслужване на водосвети за здраве и успех, поднасяне на венци и цветя в памет на загинали колеги пожарникари, награждаване на служители от ГДПБЗН и териториалните звена ПБЗН, срещи с ветерани и много други.

Related posts

Разработвана ваксина срещу рак успява да спре растежа на тумора

Дневен хороскоп за 3 октомври 2023

Връщаме се към астрономическото време: Кога местим стрелките на часовника

Leave a Comment