21.8 C
Благоевград
18.06.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Властта с повече информация относно мерките за първия учебен ден

Наближава един от най-светлите празници за всяко дете, ученик, родител и учител – първият учебен ден. Заедно с празника обаче идват и най-естествените тревоги. В следващите дни и седмици това ще е основна тема за обществото и правителството. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг.

На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища, а 57 хиляди деца ще прекрачат прага на училището за първи път, а общо 702 хиляди деца ще са учениците от първи до дванасети клас. За тях ще се грижат над 70 хиляди учители, а в 43 държави – 30 хиляди български деца ще се учат в неделни училища и две български държавни училища, заяви министър-председателят.

Той заяви, че заедно с Министерството на електронното управление и МОН се работи усилено за дигитализацията на учебния процес. Освен електронните медицинските бележки, които бяха представени, не само ще облекчат работата, но ще задълбочат борбата с фиктивните извинителни бележки. Те ще се издават не само от личните лекари, но и медицинските специалисти от болнични заведения, но без да се посочва диагнозата, за да остава тази информация само за медицинските лица.

Всички учебници до седми клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден, обяви още премиерът Денков.

Отделно Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за първи, втори, трети, четвърти и осми клас по 300 лева – те са разделени на две, едните са за първия срок, и ако те учат, ще бъдат получени през втория срок, напомня той. По думите на Денков това е една от мерките да се създадат стимули децата да се задържат в училище.

През септември и октомври МВР ще проведе своята традиционна акция „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя“. В периода от 1 до 21 септември ДАИ проверява всичк автобуси за превоз на ученици. Извършват се проверки и дали фирмите имат съответните разрешения. До момента има 200 предписания за малки технически проблеми, няма констатирани сериозни пропуски, обяви още премиерът.

Освен това се правят проверки и на храната в училищните столове и бюфети дали са в съответствие с изискванията.

Related posts

Арест за шофьори с оръжие и нелегални дърва

Подвариант на Омикрон, определен от СЗО за наблюдение, вече е в България

33-годишна водачка на „БМВ“ се заби в ограда на пътя между селата Вълково и Струма, ранени са две деца

Leave a Comment