9.9 C
Благоевград
22.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия обект, стопанисван с любов и обгрижван като реликва и до днес от техните потомци.

Според Иван Големеев, председател на Туристическо дружество „Айгидик“ – Благоевград, което е приемник на създателите на хижата, това е една от най-високите хижи на Балканския полуостров, която и днес привлича много туристи от страната и чужбина.

„Преди 90 години, ентусиасти и туристи от Горна Джумая/днешен Благоевград/, решават да си имат собствена хижа. Прави се Инициативен комитет, събират се средства, изготвя се проект и започва изграждането на хижата. Всичко е ставало с доброволен труд и дарения, събирани са средства и от други градове, имаме документи и за дарители от Кюстендил, както и от видни жители на тогавашната Горна Джумая. Така започва изграждането на туристическия обект, което продължава около три години и половина“, съобщи на Радио Благоевград Иван Големеев.

Поради факта, че това е една от най-високите хижи на Балканския полуостров, изграждането й е преминало през различни трудности. Но, направеното до днес е факт и е съхранено в отлично състояние. В момента, туристическият обект предлага около 50 места. От години насам, хижата е винаги в класациите на най-добрите хижи в страната, дори в момента отново е класирана в надпреварата за „Най-добра хижа на България“ за 2023 г.

„На два пъти хижата е отличена като най-добрата хижа на България и това се дължи на факта, че тя съчетава в себе си чистота, удобство и най-вече гостоприемството на хижарите. Тези неща са отличителни за туристическия обект и ние можем само да се гордеем, че имам такава хижа в близост до Благоевград“, уточни още председателят на Туристическо дружество „Айгидик“.

Той съобщи още, че всеки, който желае да присъства на празника на 23 септември, може да го направи, а ако има възможност, може и да пренощува в туристическия обект, но трябва да заяви това предварително.

В празничната програма е предвидени музикална програма, в която ще участва Ансамбълът на ветераните към туристическото дружество. На самия 23 септември, около 12 ч. ще има водосвет, след това ще бъде раздаден и курбан за здраве.

„На всички пожелавам един хубав празник и много здраве! Да не забравяме, че това е едно от най-хубавите лекарства – планината, разходката сред природата. И трябва да се стремим да запазим здравето си именно по този начин, като съхраняваме подобни туристически обекти и за бъдещите поколения. Към тях са насочени именно усилията ни като туристическо дружество. Планираме, след четири-пет години, да направим една среща на всички тези деца, които са минали през нашите Училища по планинарство, туризъм и алпинизъм, които вероятно ще бъдат около хиляда, без преувеличение. Нашите усилия са насочени именно към тях, към децата и младите хора“, коментира още Иван Големеев.

Източник: Радио Благоевград

Related posts

Предимно слънчево време

Община Сандански осигури нови иновативни интерактивни подове за детска градина „Дора Габе“ и детска градина „Здравец“

Дневен хороскоп за 18 октомври 2023

Leave a Comment