21.8 C
Благоевград
18.06.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Връщаме се към астрономическото време: Кога местим стрелките на часовника

На 28 срещу 29 октомври, в последната неделя на месеца, точно в 04:00 ч. ще трябва да върнем стрелките на часовника си с 1 час назад и съответно се връщаме към астрономическото време.

Иначе казано от 04:00 ч. ще стане 03:00 ч., ще спим с 1 час повече, сутрин ще е от по-рано светло, вечер ще се стъмва бързо.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 03:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време и остава в сила до последната неделя на октомври в съответната календарна година.

Започналата преди няколко години инициатива на предишното председателство на ЕК за отмяна на местенето на стрелките на часовниците така и не доведе до краен резултат, тъй като изборът дали остават на зимно, или на лятно часово време трябваше да направи всяка държава сама за себе си. В крайна сметка така и не се стигна до такива решения на национално ниво и отмяната на въртенето на стрелките бе отложена за неопределено време.

Според експертите организмът на човека е доста адаптивен и смяната на времето с един час по принцип не би трябвало да е толкова стресова. Необходими са ни от 5-7 до около 10 дни, през които да успеем да свикнем със смяната на часа.

Хората, които са по-чувствителни към слънчева светлина, промяна в атмосферното налягане, смяна на времето, се сблъскват с нарушение на съня – по-трудно се събуждат сутрин, по-трудно заспиват, това се отразява и на психиката. Нарушение на съня води до нервност, раздразнителност, слаба концентрация и трудоспобност, понижено настроение.

Смяната на часовото време по-скоро не води до обостряне на хронични заболявания, но може да бъде намалена жизнеността на организма за известно време, докато той свикне.

Здравословно хранене, хидратация, добър и пълноценен сън, физическа активност и по възможност повече време на слънце ще ни помогнат да се справим по-лесно със смяната на часа.

Related posts

Отново е блокирано движението по автомагистрала „Струма“ край Дупница

Затварят улицата покрай пазара в Благоевград до 22 август

Интензивен е трафикът по някои гранични пунктове

Leave a Comment