10.4 C
Благоевград
24.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Въпреки споразумението: Пътните блокади на енергетици и миньори продължават

Пътните блокади на миньори и енергетици продължават.

Данни към 12 часа:

Продължават ограниченията в движението по автомагистралите „Тракия“ и „Струма“, както и през Прохода на Републиката.

Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП „Капитан Андреево“ в посока към Русе – „Дунав мост“ или обратно, биват пренасочвани през пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход. Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

На територията на Хасковска област е блокирано движението по път II-76 в района на с. Княжево. Обходният маршрут за леките коли е през Княжево – Радовец – Пъстрогор – Свиленград, а за МПС над 12 т: Свиленград – АМ „Марица“ – АМ „Тракия“ – п.в. Чирпан – Ракитница – Стара Загора и обратно. Ограничено е и движението по път II-55, в района на с. Главан, и в двете посоки. Изграден е обходен по път II-55 – с. Полски Градец – Тополовград – Харманли  и обратно.

Временно e ограничено движението по пътя Княжево -Тополовград, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут: Княжево – Радовец – Пъстрогор – Свиленград, препоръчват от АПИ.

Протестиращите затвориха единствения път, по който можеха да преминават тежкотоварни камиони към южната ни съседка Турция край село Главан. Това е пътен възел, който свързва севера и юга, той е и важно кръстовище за много населени места. На мястото е изпратена полиция и жандармерия, за да се потуши напрежението между шофьор и протестиращи, което е възникнало при самото затваряне на пътя. 

Протестът продължава и на автомагистрала „Струма“ край Дупница, Ивайло Димитров – представител на синдикатите в ТЕЦ „Бобов дол“. Той пътува за София, където ще проследи работата на Народното събрание относно гласуването на споразумението, подписано вчера между правителството, парламентарните групи и синдикатите в енергетиката. 

„Имаме уверението на основните парламентарни групи, че споразумението ще бъде подписано във вида, в който беше утвърдено вчера. Ако това не се случи, продължаваме с протеста“, коментира Димитров. Той посочи, че ако от споразумението бъдат извадени частните мини и топлоцентрали, протестът на автомагистрала „Струма“ ще продължи.

„Отпаднат ли днес точките, които ни касаят пряко, оставаме на магистралата„, коментира още Димитров. Според него това дали блокадата на пътя ще продължи зависи от решението на парламента.

Във вторник повече от 7 часа синдикати, премиерът, министри и депутати водиха преговори, за да намерят пресечна точка. В крайна сметка властта и протестиращите успяха да очертаят 7 точки на споразумение. Правителството обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях. Синдикатите и властта си стиснаха ръцете и за това да не се създава държавно предприятие. Предстои споразумението да бъде гласувано и в пленарната зала, посочва NOVA.

Въпреки това част от синдикатите бяха категорични, че ще вземат решение за вдигане на блокадите, едва след като обсъдят предложението с протестиращите на пътя.

Миньорите и енергетиците на магистрала „Тракия” обявиха, че се чувстват предадени. Те не одобряват постигнатото споразумение и ще поддържат блокадата.

„Срещата беше много изнервяща, много скандали, доста емоции се натрупаха. Не разписахме споразумението там, защото бяхме обещали на нашите хора да дойдем тук да им кажем какво се е случило. Днес ще се съберем и ще кажем. Ако хората не са доволни, оставаме”, заяви Георги Георгиев, който е участвал в срещата в понеделник в НС. 

„В споразумението има дадени срокове. Министър-председателят каза, че ако не се изпълнят, той си подава оставката”, допълни Георгиев.

Източник: nova.bg, Йоана Димитрова, Елица Иванова/БТА

Related posts

„Ремонт на ремонта“: Обмислят нова ревизия на Закона за движение по пътищата

ТЕЦ „Бобов дол“ на протест срещу Плана за справедлив преход

МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛНИ ДНИ ПОД НАДСЛОВ “ЗАЕДНО – СПОРТ И ИЗКУСТВО“ В САНДАНСКИ!

Leave a Comment