24.1 C
Благоевград
19.06.2024
КриминалноНовини от ЮгозападаПоследни новини

ГДБОП разби престъпна група набирала донори срещу пари

ГДБОП разби организирана престъпна група, развивала бизнес с донори и реципиенти на кръв в Русе, съобщиха от МВР. Задържани са трима души и им е наложена парична гаранция.

Спецакцията започнала след придобита информация за извършваното престъпление. В рамките на разследването е установено, че участниците в схемата ежедневно се подвизавали около болницата в Русе. Там те предлагали на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв. При съгласие те осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група – обикновено със затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, който получавал за това и малка сума.

След осъщественото „донорство“ от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор. 

Групата имала предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца.

Related posts

Над 40 млн. лв. за смяната на водомерите

Представлението „Зайн и машината на времето“ в Сандански!

Дезинфекция на съдовете за битови отпадъци в Благоевград

Leave a Comment