8.4 C
Благоевград
23.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Гл. комисар Джартов за системата за ранно известяване: Човешка грешка е причината за паниката

Човешка грешка е причината за това, че хиляди българи получиха съобщение за опасност и това предизвика паника“, заяви в „Денят започва“ главен комисар Александър Джартов. По думите му това е свързано с подготовката на тестовете, които започват от следващата седмица.

„Полученото съобщение, на което беше споменат президентът, няма общо с президентската институция. Това е особеност на част от мобилните апарати, които са с по-стара версия на Android. Подготвени са снимки на сайта BG-ALERT, за да видят гражданите по какъв начин визуално ще изглеждат тези съобщения. Телефоните с по-стари операционни системи понякога ще визуализират по този начин съобщенията и няма да бъде изписано в горната част на съобщението BG-ALERT. На сайта има подробна информация. Тестовете в реална среда започват на 7 и ще продължат до 29 ноември, като ще завършим с национален тест“, допълни главен комисар Александър Джартов.

И мобилният оператор, и МВР публикуваха извинения за случилото се. Тази сутрин такова пристигна и от фирмата, която е основен виновник за случилото се.

Фирмата се извинява на хората и на всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство, и неудобство.

Надяват се в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии, пише още в писмото до медиите. Истинските тестове предстоят, но те ще бъдат съпътствани с предварителна информация, каквато вече има на сайта BG-ALERT.

Related posts

4 пожара в Кюстендилско, спасиха 5 къщи от огъня

Джиндифилът – коренът с много ползи за здравето

Електронните бележки за ученици: На места има затруднения

Leave a Comment