5.4 C
Благоевград
23.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Два нови учебника по религия влизат в програмата за пети и шести клас

Учебниците по религия (неконфесионално обучение) за пети и шести клас са официално одобрени със заповед от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това съобщават издателите им от Българското библейско дружество.

Двата нови учебника са включени в списъка с познавателни книжки, учебници и учебни помагала на Министерството на образованието и науката, които могат да се разпространяват и използват в българските училища.

В учебниците са разработени зададените от програмата на МОН теми за история на религиите в пети клас и за храмова култура в шести клас.

Разгледани четири световни религии – юдаизъм, християнство, ислям и будизъм. По думите на издателите петокласниците ще придобият по-цялостна картина за произхода, принципите и личностите, които са спомогнали за формирането на всяка от тези религии. Включени са текстове и истории от Библията, Корана, Танах и мъдри мисли от Буда.

Учениците от шести клас ще се запознаят с архитектурата на храмовете. Целта е не само да “посетят“ различни по вид религиозни сгради, а да вникнат в същността и символиката на храма, и на извършваните в него ритуали, допълват издателите.

В авторските екипи участват висококвалифицирани педагози, богослови, писатели, художници, редактори и дизайнери.

Комплектите включват учебник, учебна тетрадка и книга за учителя. В повечето уроци са добавени QR кодове, които дават възможност да се разширят знанията на учениците чрез увлекателно аудиовизуално съдържание.

От пресцентъра на Българското библейско дружество допълват, че по същата програма за неконфесионално обучение вече от няколко години се преподава в училищата по одобрените от МОН учебници за начален курс. В тях акцентът е върху изграждането на добър характер и добродетели у децата. Не е случайно, че подзаглавието им е “Благонравие”.

Източник: БТА

Related posts

В полунощ приключва предизборната кампания за местния вот

Учени: Земята вече не е безопасна, 6 от 9-те ѝ граници са дълбоко в червената зона

Комисия в парламента ще разгледа ветото на президента върху Закона за енергетиката

Leave a Comment