8.4 C
Благоевград
23.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Две жалби за касиране на вота са подадени в Административния съд в Благоевград

Две жалби с искане за касиране на изборите са подадени в Административния съд в Благоевград. Те са от кандидат за общински съветник от Благоевград и от избран общински съветник от Петрич. И двете искания са да бъде обявен за недействителен изборът за местен парламент.

Мотивите на кандидата за общински съветник в ОбС в Благоевград са, че в публичното пространство е била изнесена информация, че 75% от протоколите на СИК-овете са били сгрешени и това може да повлия на избора за общински съветници. Според въпросната дама, неправилно и незаконосъобразно е бил отчетен и преференциалния ѝ вот.

Общо 6 партии и коалиции от Петрич внесоха в Административния съд в Благоевград искане също за отмяна на избора на Общински съвет в Петрич. Техните мотиви са сходни – неправилно отчитане на гласовете на кандидати за общински съветници и най-вече за преференциите за тях.

„Има различни сигнали и информации за това, че да речем в дадено населено място на кандидат за Общински съвет гласува той заедно със семейството му, гласовете му ги няма. Резултатите, които ОИК оповести, трябваше до 48 часа след края на изборния ден да бъдат оповестени, те ги обявиха 72 часа след това. С тази жалба настояваме за касиране на избора и за спиране на решението на ОИК“, каза Станимир Златков – избран общински съветник в ОбС – Петрич.

От Административния съд в Благоевград казаха, че решение трябва да има в рамките на до 1 месец. Жалби могат да се подават до 7 дни след обявяването на резултатите от ОИК.

Related posts

Ден на траур за жертвите на наводненията

Политическо напрежение в село Рилци. Какви са причините?

Денков: Няма да има повишение на тока, запазваме цената до средата на 2024 г.

Leave a Comment