10.5 C
Благоевград
25.02.2024
БългарияПоследни новини

Депутати – притеснени за машините: „Къде са кодовете?“ и „Ще се направи ли ала-бала“?

Нов скандал с машините за гласуване. На председателски съвет от 13:00 часа ще бъдат обсъдени теми, свързани с националната сигурност и изборния процес, както и решения, засягащи консолидацията на отговорните институции за гарантиране на избирателните права на гражданите.

Това обяви председателят на парламента Росен Желязков, след като стана ясно, че извънредното пленарно заседание няма да се проведе, поради липса на кворум в залата. На него трябваше да бъде отхвърлено президентското вето върху промени в Закона за енергетиката.

„На председателски съвет, проведен по-рано днес, на който присъстваха ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“, беше изнесена информация по казус, който ще продължи да се обсъжда“, уточни Желязков.

На срещата ще присъстват също председателят и секретарят на ЦИК, вицепремиерът Мария Габриел във функцията ѝ в момента на премиер. 

По-рано днес Тошко Йорданов от ИТН заяви, че е пристогнал доклад на ДАНС, от който става ясно, че на 25 октомври – два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е влязл в залата, повторил е процедурата, снимал е с телефона си и е свалил информацията на флашка.

Политическите реакции не закъсняха, както и изразяването на притеснения, че изборите ще бъдат опорочени, и питения къде са кодовете.

Ако не се намери решение да няма машини, изборите ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде“, коментира пред журналисти Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на ДПС.

„Това, с което ни запозна председателят на парламента, е как един заместник-министър си е заснел целия процес по сорс кода и сега някои имат двата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата“, заяви Пеевски.  

„Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че в Министерството на електронното управление заместник-министър е извършвал заснемане със собствения си телефон и след това е прехвърлял на флашпамет процеса по генериране на код, след като този процес два дни преди това е бил завършил”, обяви и председателят на ПГ н ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Машините очевидно се компрометираха днес с този доклад, който излезе на ДАНС“, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Правителството на Денков трябва да подаде оставка незабавно заради пробива в националната сигурност, извършен от негов служител, и то високопоставен“, смята Костадинов.

Незабавно трябва да бъде задържан заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов и да бъде разпитан”. Това заяви независимият народен представител Радостин Василев.

Той поясни, че е възможно да се стигне до отмяна на изборите в неделя. “Ако има заплаха за националната сигурност се въвежда специален режим и президентът може да отмени изборите. С решение на ЦИК пък може да се отмени машинното гласуване и да се гласува само на хартия”, смята още Василев.

Сигурността на настоящия вот е гарантирана, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски. 

„Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател“, заяви той на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

Източник:btvnovinite.bg

Related posts

Днес ще преобладава облачно време

Какво ще е времето в последния работен ден и през уикенда

„Консенсусна тема“? Как педофилията се промъкна в българското законодателство

admin

Leave a Comment