17.9 C
Благоевград
18.06.2024
БългарияКриминалноПоследни новини

До септември са образувани 300 производства за трафик на хора, задържани са 1 780 мигранти

За периода януари – септември са образувани 624 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и хора за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, и 300 за незаконен трафик на хора и нелегална миграция.

Задържани са 1 780 незаконно пребиваващи граждани на трети страни. 

Това показва поредният, втори, ежемесечен анализ на данните на работата на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР. От държавното обвинение уточняват, че се забелязва  промяна в профила на подпомагащите незаконното превозване на мигранти. 

Преобладават гражданите на Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния, Полша, Русия и Естония, които използват превозни средства с чужда регистрация или автомобили под наем и, след като извършват съответния превоз, напускат България.

Специализираното междуведомствено звено беше създадено със съвместна заповед на  временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов през август, за да подпомага разследването за случаи за трафик на мигранти и на наркотрафик . Една от основните му дейности е наблюдение на образуваните и водени досъдебни производства. 

Related posts

Тържествена програма за 6 септември в Разлог и Банско

Приключиха разкопките край село Брежани

Дете беше намушкано в гърба след свада между непълнолетни

Leave a Comment