10.4 C
Благоевград
24.04.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

До 413 лв. на месец за родители, чиито деца не са приети в общинска ясла

Компенсация в размер на до 413 лева месечно ще получават през тази година родителите на деца, които не са приети в общинска ясла поради липсата на свободни места.

Сумата е равна на средната месечна издръжка за дете в предучилищното образование, а остойностяването ѝ е заложено в наредба, публикувана за обществено обсъждане, предаде БНР.

За да имат право на компенсация, семействата с малки деца трябва да отговарят на 5 условия, предвижда проектът на наредбата: детето да е кандидатствало за място в общинска ясла или яслена група в района по настоящия си адрес, но не е прието поради липса на свободни места; не е записано в такава ясла; общината не е предложила друго място поради липса на такива места във всички общински ясли и яслени групи в прилежащия район; не се използва отпуска по майчинство; родителите не получават подпомагане от държавата или по европейска програма за отглеждане на дете, като детските добавки не се считат за такава помощ.

Предвидено е да се компенсират деца, навършили тримесечна възраст за периода до 1-ви септември на годината, в която навършват 3 години.

Парите могат да се използват за покриване на разходи при посещение на частна ясла, а също и при сключен договор с детегледачка. Изплащането на компенсации ще се прилага със задна дата от юни. 

Related posts

Случаят „Дебора”: Обединяват двете разследвания спрямо задържания и му повдигат нови обвинения

Задържаха мъж, размахвал пистолет пред магазин

Интензивно е движението на някои от граничните ни пунктове

Leave a Comment