31.3 C
Благоевград
22.07.2024
БългарияПоследни новини

Държавата предлага на хипермаркетите да фиксират цените на основни продукти

Държавата започва от четвъртък преговори с търговските вериги за старт на инициативата „Достъпно за Вас“. Реално зад нея се крие възможността търговските вериги доброволно да фиксират на седмична база цените на някои продукти от 9 основни групи храни, обяви в сряда министърът на икономиката Богдан Богданов на събитие на Сдружението за модерна търговия, което обединява големите хипермаркети.

Министърът уточни, че ведомството му се е отказало от налагане със закони на фиксирани надценки на храните, каквито идеи имаше служебната власт, а ще заложи на принципа на доброволното партньорство.

Планира се кампанията да стартира от 1 ноември и да се разгърне в рамките на 8 месеца. Ще се включват продукти като мляко, месо, хляб, плодове и зеленчуци, консерви и др.

В детайли, идеята е търговските вериги да поставят своеобразно информационно табло „с най-добрата за потребителите цени“, на която могат да предложат някои от продуктите от дадена стокова група.

Чрез кампанията ще се постигне и информираност на потребителите, каза още Богдан Богданов. Фиксираните цени на седмична база ще се подават и НСИ.

От думите на Богданов стана ясно, че ще се фиксират цените само на определени продукти от продуктова група.

Министърът на икономиката призова търговските вериги да работят по-тясно и с производителите.

Related posts

Кола блъсна жена в двора на църква в Сандански

Пореден случай на жестокост: Откриха умъртвено домашно куче в Дупница

Дневен хороскоп за 28 септември 2023

Leave a Comment