8.4 C
Благоевград
23.02.2024
БългарияПоследни новини

Европейският потребителски център посочи топ 3 на онлайн измамите

В навечерието на Хелоуин и през месец октомври, който е обявен за месец на киберсигурността, Европейският потребителски център в България обръща внимание на топ 3 от измамите, за които периодично получава въпроси от потребители.

Директорът на центъра Соня Спасова посочи пред БНР една от най-честите измами, която е свързана с купуването на стар автомобил. Там измамите са в размер на хиляди евро

„Една част от измамите са свързани с покупката на коли втора употреба. Всъщност в последствие се оказва, че тези коли изобщо не стигат до потребителите. Обикновено хората харесват даден автомобил в сайт за обяви или дори на съответната страница на фирмата, откъдето трябва да си купят тази кола. Започват да водят преговори с продавача, получават проформа фактура и един договор, който обикновено е на името на физическо лице, не на фирма, но зарадвани и забързани от това, че офертата е супер изгодна, много хора не обръщат внимание на тази ситуация – превеждат парите с банков трансфер и в последствие продавачът изчезва“.

Други измами са свързани с по-малки стойности, отбеляза Спасова и даде пример с дрехи, маратонки, скутери, велосипеди, които се поръчват, а в последствие купувачът получава пръстенче или очила.

Третата измама е ориентирана към младежите, които играят онлайн игри, добави тя и уточни:

„Предоставят им кодове, които получават на телефоните си. Обикновено се оказва, че тези кодове са свързани с онлайн абонаменти или с различни покупки в онлайн пространството. Това води до натрупване на сметка или на телефона, или на кредитна карта“.

В предаването „Преди всички“ Соня Спасова призова хората да бъдат внимателни и даде съвети как да се предпазим от измамите. По думите й при онлайн пазаруване е изключително важно да се провери търговецът. От Европейския потребителски център съветват да не се предоставят на продавача лични данни, извън необходимите за поръчката – име, адрес и телефон. Не трябва да се кликва върху линкове от непознати мейли, добавят още оттам. Антивирусният софтуер също може да помогне в защитата на потребителите.

Източник:БНР

Related posts

Автомобил блъсна 11-годишно дете на Е-79 в Кресна

Гранични полицаи иззеха над 50 кг канабис

ОТВОРИ ВРАТИ НОВАТА БАЗА НА ДЕТСКА ГРАДИНА „ЗДРАВЕЦ“ В САНДАНСКИ

Leave a Comment