24.1 C
Благоевград
19.06.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Е-бележките ще извиняват ученическите отсъствия и със задна дата

Електронните бележки от лекар за извиняване на отсъствията на боледуващи ученици ще могат да се издават с няколко дни назад. Това увери министърът на електронното управление Александър Йоловски пред Нова телевизия.

„Няма да има проблем при извиняване на отсъствията от училище, ако детето не отиде на преглед при лекар още в първия ден на заболяването. Личният лекар ще регистрира прегледа в деня на отиването, но ще може да извини отсъствия 2-3 дни назад“, коментира министър Йоловски. И даде конкретен пример: „Ако едно дете е много болно и не може да го заведете в понеделник или вторник на преглед, а отидете в сряда, прегледът ще бъде регистриран тогава. Периодът на болестта обаче ще бъде да речем от понеделник до петък. Тоест, отсъствията му в училище в понеделник и вторник също ще бъдат извинени“, обясни той.

Много родители действително се опасяваха как ще се извиняват отсъствията на децата им, ако не успея да ги заведат веднага на лекар. В момента личните лекари, след преглед в кабинетите, издават хартиени бележки със задна дата. А за новите електронни медицински бележки, които ще влязат в сила от 1 октомври т.г., първоначално се говореше, че ще се отпускат от датата, на която детето е било реално прегледано в кабинета от личния си лекар.

На пресконференцията, на която бяха анонсирани новите е-бележки, стана ясно, че лични лекари събират такси между 2 и 10 лв. за издаване на въпросните бележки за отсъствия, което е незаконно. В тази връзка председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров призова родителите да изпращат сигнали до организацията при подобни нарушения. Той обясни, че бележката е резултат от преглед, който за децата е безплатен и следователно няма как да се искат пари за услугата.

Припомняме, че електронни бележки от 1 октомври ще могат да издават всички лекари – и лични, и други специалисти, независимо дали имат договор с НЗОК или не.

Related posts

Дневен хороскоп за 6 ноември 2023, понеделник

Ансамбъл „Веселие“ – Симитли грабна „Бронзова брадва“ и сърцата на публиката на престижен международен фестивал в Полша

В Разлог отново търсят лекари и медицински специалисти

Leave a Comment