21.8 C
Благоевград
15.07.2024
БългарияОбществоПоследни новини

Защо болниците предупреждават, че не могат да осигурят по-високи заплати

Общински, държавни и частни болници предупредиха, че няма да могат да осигурят началните заплати, заложени в колективния трудов договор, ако не се повишат цените на клиничните пътеки.

Според КТД в Отрасъл „Здравеопазване”, в зависимост от лечебното заведение, началник на клиника следва да получава не по-малко от 2200-2500 лв., началник на отделение – не по-малко от 2100-2300 лв., лекар с две специалности – 2050-2200 лв., лекар с една специалност – 2000-2100 лв., лекар без специалност – 1900-2000 лв., главна медицинска сестра – 1550-1650 лв., старша медицинска сестра – 1500-1550 лв., медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, помощник-фармацевти – 1450-1500 лв., санитари – 910 лв. 

Темата коментираха в студиото на „Здравей, България” д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването, и д-р Лалка Коева, член на Националното сдружение на частните болници.

„Чисто политически не вярвам пациентите да останат без здравна помощ. Има много болници, които функционират документално, така че дори да бъдат закрити, нищо няма да се случи. Общинските малки лечебни заведения служат само за политически цели на локалните лидери. Няма логика водещ лекар в болница да взима 2200 лв., а директорът – 25 000 лв.У нас няма нито една частна болница, която да има дълг. Всички държавни обаче са с дългове”, коментира Ненков.

„Неизпълнението на този ангажимент ще доведе до прекратяване на договора на лечебното заведение с Касата. Имаме огромно желание в здравеопазването да се получават едни добри заплати, които да съответстват на всеотдайността на служителите. Проблемът е, че болничната дейност у нас е прекалено регулирана. Първо от медицинските стандарти, където се казва, че в едно отделение трябва да работят минимум 6,8,12 лекаря. В следващия момент клиничните пътеки залага един минимален престой на болния. Тоест, ако вие се чувствате добре на третия ден, трябва да останете до шестия, защото така е заложено. Това ограничава броя на пациентите, които може да се лекуват. Последната регулация са лимитите. Дори да се увеличат пътеките, за което се борим, да се покрие поне инфлацията, която е в момента, това пак не води до решение на проблема”, твърди Коева.

Related posts

С хеликоптер заредиха противолавинната система в Пирин

Нови срокове за кандидатстване в Американският университет, приоритетният прием е до 15 януари

Затварят улицата покрай пазара в Благоевград до 22 август

Leave a Comment