8.4 C
Благоевград
23.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Здравният министър: Хората под карантина заради COVID-19 няма да могат да гласуват

Хората под карантина заради COVID-19 няма да могат да упражнят правото си на глас. Това стана ясно от изказване на здравният министър д-р Христо Хинков пред БНТ.

„Този закон за здравето трябваше да бъде приет с промените и с поправките, които ние своевременно бяхме предложили в парламента. За съжаление все още действа принципът там, че COVID инфекцията е сравнена с особено опасните инфекции и се налага карантина.

Здравният министър коментира и темата с електронните рецепти. Той подчерта че компромисът с оставането на двата варианта на хартиена и електронна рецепта за спешните медици е с цел нито един пациент да не остане без лекарство и терапия.

„Все още обмисляме тази промяна в наредбата, защото си даваме сметка, че има някои обективни обстоятелства, които могат да доведат до това един лекар да не може да изпише рецепта на своя пациент. Говорим за малък контингент от сферата на спешната помощ основно. Тези, които ходят в отдалечени краища на страната и ходят с линейките в села, където няма интернет и е трудно да се въведе този режим за електронно издаване на рецептата“, заяви той.

„До края на месеца сме решили да се разберем дали ще правим тази промяна. Наредбата е готова, ще я качим на сайта и следва обществено обсъждане в 14-дневен срок. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от спешна помощ е направен с цел да бъдем гъвкави и за да следваме принципа да не остане пациент без лекарство. Това не означава отстъпление назад. Категорични сме, че дигитализацията трябва да върви. Още повече обективните данни показват, че нещата се развиват все по-добре. Ще дам един пример. Ако си купите нови обувки има един период, в който трябва да свикнете да ходите с тях“, каза д-р Хинков.

Related posts

Последен ден за регистрация за местните избори

Резултати  от проведена е СПО на територията на РУ Кюстендил и РУ Дупница

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба

Leave a Comment