31.3 C
Благоевград
22.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Златен рудник открит под връх Бабяк край Белица

Златен рудник е открит под връх Бабяк в Западните Родопи. За разкритието съобщи  Илиян Бучков от Якоруда, който в неделя е участвал в доброволческа изследователска акция със спелеолози.

„Това е древнотракийски рудник, който е на 40 м под земята и е с дължина 220 м. Спелеолозите от Ракитово успяха да направят снимки на златото и белия кварц. За мен това са рудниците на цар Соломон, които са в България, а не в Израел“, заяви сензационно пред репортер на „Струма“ Илиян Бучков.

Той работи като инспектор в НП „Рила”, но е нещо като местния Индиана Джоунс, тъй като езотериката, интересът към разгадаването на археологически артефакти е неговата страст. Твърди, че е разкодирал старинния свещен език „ватан“, от който произлиза българският език и всичките диалекти.

„На езика „ватан“ Бабяк значи Върхът на Великия. Мястото е силно енергийно и свято”, пояснява Илиян Бучков, който добави, че акцията в неделя е била съгласувана с Община Белица. За находката е била уведомена вр.и.д. кмет Иглика Аврамова.

Част от открития рудник под връх Бабяк Илиян Бучков

В Западните Родопи е най-значимият тракийски култов обект – светилището при Бабяк, което е локализирано по време на строежа на телевизионната кула през 1957 г. от Люба Огненова. Началото на археологическото му проучване през 1983 г. и обнародването на първите важни резултати са дело на големия изследовател на тракийската култура – полския археолог Мечислав Домарадски. Разкопките продължават до 1996 г. под ръководството на археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН Алексей Гоцев и Милена Тонкова. След дълго прекъсване те са отново възобновени през 2007 г. В проучванията вземат участие археолозите Илия Кулов и Румен Миков, студенти от СУ „Климент Охридски“, НБУ, работници от с. Бабяк.Открити са глинени олтари, депа за дарове,  фрагменти от монументална мраморна статуя на неизвестна тракийска богиня, както и оброчни плочки на Артемида-Бендида и на Зевс и Хера, както и грубо обработена каменна колона и строителна керамика,  предполагащи наличието на храм. Според Илиян Бучков този храм е бил на юдейския цар Соломон.

За уникалния златен рудник ще трябва да се произнесат специалистите, най-вече археолозите.

Struma.bg

Related posts

Задържаха прокурора от Перник Бисер Михайлов за побой над жена му

Оброчна плочка на тракийски конник,която бе обявена за откритие на годината, ще бъде предадена на музея на Петрич

Ефективни мерки за предпазване от вирусите през есента

Leave a Comment