14.6 C
Благоевград
16.04.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

Иван Маджаров: Белите хартиени рецепти важат навсякъде и ще засилят туризма за лекарства в чужбина

Трябваше да има гратисен период, в който да се тестват проблемите, преди да се премахне напълно хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабетно болни. Това споделиха и лекари, и фармацевти след като електронната рецепта за тези препарати вече е задължителна. Един от най-честите проблеми след нововъведението е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система. Темата коментира в студиото на „Денят започва“ д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС.

Разминаването в данните между лекарския софтуер с този на фармацевтите е толкова драстично, че понякога дори не се разбира кой е предписаният антибиотик. За да изпишат електронна рецепта, лекарите трябва да съставят и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В понеделник се оказа, че аптеките нямат никакви антибиотици, които лекарите са изписали.

„Никой лекар не си е позволявал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право да връща пациенти. Ако няма медикаментът, изписан от лекаря, аптеката трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най-близката аптека, която би го имала – това го пише в закона. Никой не е освободил от закона колегите – фармацевти. Но 2 дни наблюдаваме масово връщане на пациенти до кабинетите“, обясни д-р Иван Маджаров.

Той даде пример с Германия, където постепенно се въвеждат е-рецепти и пациентът носи със себе си баркод за всеки случай в аптеката, за да не стават грешки.

„Ако един пациент има неблагоприятни последствия и да потърси адвокат, който да заведе дело срещу електронната рецепта, непридружена с амбулаторен лист, то лекарят ще бъде строго наказан. Към момента това е абсолютно незаконно“, поясни той.

По думите на Маджаров, белите хартиени рецепти важат навсякъде и ще важат, и българските пациенти ще засилят туризма си за лекарства в чужбина.

„Българските лекари ще предпочетат да отидат да работят навън, а навсякъде, където е разрешена свободната замяна на лекарства по търговски принцип – това, което е решил да зареди аптекаря, в другите държави се наблюдава дефицит на генерични молекули. У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, които другите ще напуснат, защото ще са притиснати и ще има по-скъпи лекарства, защото ще има монопол“, допълни д-р Иван Маджаров.

Някои лични лекари отказват възможността фармацевтите да сменят предписания антибиотик с негов генерик, защото не всеки вторичен продукт има идентични характеристики. Джипитата настояват специалистите сами да издават рецепти за антибиотици. Не е ясно и как ще действат семейни лекари в отдалечени населени места без аптеки, които до момента сами са снабдявали с лекарства пациентите си през аптечни складове.

Related posts

Председател на ОИК – На местния вот ще има проблеми с визуализацията на трите вида бюлетини на машината

Ритъм, цвят и еуфория в Разлог

4 дни преди балотажа: Все още не е ясно ще може ли да се гласува и с машини

Leave a Comment