31.3 C
Благоевград
22.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Иван Маджаров: Електронните извинителни бележки за учениците ще са без диагноза

Учителите няма да знаят диагнозата на болен ученик, който отсъства по медицински причини, след въвеждането на електронните извинителни бележки от 1 октомври. Това обясни в студиото на „Денят започва“ д-р Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз.

„Самите училища през системата ще получават данни директно от лекаря, че ученикът временно няма да посещава училище без да получават обаче данни за диагнозата на ученика Това според мен е най-голямата новост, защото в хартиената бележка беше изписана и диагнозата на пациента.“

Маджаров обясни, че диагнозата е чувствителна информация и не е редно да се разпространява. Новият начин за получаване на извинителна бележка споредн него е улеснение основно за родителите, учениците и учителите. Лекарите по думите му няма да изпитат затруднение, защото и до сега повечето ги пишат на компютър и разпечатват. Освен това електронната бележка ще ограничи възможността за фалшиви извинения за отсъствия на учениците.

Близо 200 милиона лева повече са получили личните лекари за последните две години. Това е повишило и интересът към професията, обяви още председателят на лекарския съюз. Все още обаче младите лекари са много малко, като по последни данни едва 15% от медиците са под 50 години.

Related posts

Сандански пее, заиграва-Пирина разлюлява“ завладява Сандански

Недостатъците на новооткрития пазар в Благоевград

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от ПСС

Leave a Comment