10.5 C
Благоевград
25.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Извънреден Председателски съвет след доклад на ДАНС за злоупотреба с машините за вота

Извънреден Председателски съвет в Народното събрание след пристигнал доклад от ДАНС, според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините за гласуване и ги е записал с телефона си и след това на флашки. 

„От доклада става ясно, че на 25-и – два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини”, посочи Йорданов.

„Заместник-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги е с телефона си, свалил си ги е на флашка и сега само мога да подозирам къде са. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани”, категоричен е той.

„Помните ли записа на ПП как реалният им процент е 7 и как са изгърмели един проект на Слави и са взели един бутон? Този Стойнов веднага трябва да бъде арестуван. Прокуратурата трябва да се задейства, защото е извършен държавен преврат на два пъти на избори с машини”, допълни депутатът от ИТН.

„Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че в Министерството на електронното управление заместник-министър е извършвал заснемане със собствения си телефон и след това е прехвърлял на флашпамет процеса по генериране на код, след като този процес два дни преди това е бил завършил”, обяви и председателят на ПГ н ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Това е нечувано, което се случва. Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде. Председателят на парламента ни запозна с това как зам.-министър си е заснел целия процес на сорскода и може да направи една голяма „ала-бала” в държавата”, е мнението на съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС очаква от „Продължаваме Промяната” да се разграничат от зам.-министъра и премиерът Николай Денков да освободи Михаил Стойнов и министъра на електронното управление. „Това е нечувано – някой иска да открадне изборите в България”, допълни той. 

Темата е била обсъдена на Председателския съвет. Ще бъдат извикани представители на ЦИК и вицепремиерът Мария Габриел.

Източник: NOVA

Related posts

Последен ден за предизборна агитация преди балотажите в неделя

Нов екип от български огнеборци отпътува за Гърция

По-високи възнаграждения на персонала в детските ясли в Благоевград

Leave a Comment