10.5 C
Благоевград
25.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Изписват лекарствата за диабет и антибиотиците само на е-рецепта

Лекарствата за диабет и антибиотиците вече ще се изписват от лекарите единствено по електронен път. Измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са публикувани в „Държавен вестник“ и влизат в сила от 16 октомври. 

До тези промени се стигна след десетките сигнали за недостига на лекарствени продукти и имат за цел да се справят с антимикробната резистентност.

От здравното министерство смятат, че ако антибиотиците са достъпни само след предписване от лекар, то те ще бе използват по-рационално.

Друга причина за въвеждането на нормативните промени е водената от здравните власти политика по въвеждане на е-здравеопазването, чиято стратегическа цел е подобряването на общественото здраве, осигуряване на достъп до лекарства, повишаване на ефективността и намаляване на разходите на здравните услуги. 

С промяната се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти, което би застрашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти, се казва още в мотивите на здравното министерство.

Related posts

Какви са ползите от електронните бележки за отсъствия на учениците?

Община Сандански представя безплатната Лятна ваканционна програма за деца, която ще се проведе от 21 до 23 август и ще бъде под надслов „Довиждане, лято”

Община Сандански: Новата база на ДГ „Здравец“ отваря врати

Leave a Comment