21.8 C
Благоевград
15.07.2024
Последни новиниСвят

Илиана Иванова с първи коментар като еврокомисар

„Нямаме много време, оставащото време от мандата е само една година, така че се фокусираме веднага върху това, което трябва да свършим“, това заяви Илиана Иванова пред журналисти в Страсбург, малко след като бе подкрепена за еврокомисар от ЕП.

„Около 100 милиарда годишно имаме дефицит във финансирането на иновациите, ако трябва да достигнем този таргет от 3% от брутния вътрешен продукт. Разбира се не само САЩ, но и Япония, Китай и Южна Кореа са преди нас. Само за сравнение ви давам американския пазар с високорисково финансиране е около 7 пъти по-голям от европейския„, допълни тя.

„Представете си колко допълнително финансиране частно трябва да сме в състояние да осигурим, за да гарантираме достатъчно в наука и изследвания“, заяви Иванова.

„България все още е на дъното на класацията, ние разделяме иноваторите в ЕС на силни иноватори, на умерени, развиващи се, но ние сме в най-долната част, но разбира се усилия се правят, не напразно отделихме толкова време на мерките за разширяване. Тук виждаме вече и първите положителни стъпи, но разбира се, както казах и тогава, ще положа усилия тези мерки да започнат да дават резултат“, категорична е тя.

Тя заяви, че ще се помогне на изследователи, научни центрове, университети да наваксат това изоставане.

Иванова заяви, че не се е видяла с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Related posts

Шофьор блъсна пешеходка на кръстовище в Благоевград

Зетят на Николина Чакърдъкова обвинен в клане с нож

Дневен хороскоп за 29 август 2023

Leave a Comment