10.5 C
Благоевград
25.02.2024
Анализи и коментариИзбор на РедактораИзбориНовини от Югозапада

Каква е истината за продажбата на Санаториума в Сандански: Използва ли се темата предизборно

От месец насам, с началото на предизборната кампания един от кандидатите за кмет на Сандански се концентрира върху темата с продажбата на сградата на детския санаториум града. Той дори инициира подписка, с която да се спре продажбата и започна да промотира идеята, сградата да бъде прехвърлена от държавата на община Сандански. Няколко пъти се натъртваше на това, че досегашната управа на града не е направила нищо в тази посока.

Какви обаче са фактите и подвежда ли Стоев санданчани?

На 3-и май 2023 год. Министерски съвет взема решение, с което позволява продажба на обособена част от лечебно заведение – недвижим имот, собственост на „Специализирани болници за рехабилитация – национален комплекс“ ЕАД, гр. София (СБР-НК ЕАД, гр. София).

СБР-НК ЕАД, гр. София, е лечебно заведение – търговско дружество със 100 на сто държавно участие в капитала, като правата на държавата в него се упражняват от министъра на здравеопазването.

Обособената част от лечебното заведение, по смисъла на § 1, т. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), представлява недвижим имот Санаториум База № 2 (за деца) с 1242 кв. м. обща застроена площ на четири етажа, а съгласно скици по кадастралната карта с площ 1384 кв. м., масивна конструкция, находящ се в землището на гр. Сандански, м. Смилово.

По-рано, Стоян Стоев е бил народен представител, избран от Сандански в българския парламент и тогава не е направил и крачка, в посока на това да защити, или запази сградата, но се сеща сега, в предизборната кампания.

Преди дни, в Сандански дойде и председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. Костадин Ангелов, на който Стоев връчи подписката му за запазване на санаториума и разбира се, имаше публикация в социалните мрежи и се акцентира, че сега има воля, тази сграда да бъде запазена.

А, сега, хронологично по темата, за това, което предишното ръководство, в лицето на Атанас Стоянов е направил по темата, за да изясним, дали е истина, че нищо не направено до момента.

Още през 2022 год., когато на посещение в Сандански идва тогавашният здравен министър Асен Меджидиев, по време на работната среща е обсъдена темата за въвеждането в експлоатация на нефункциониращата от години сграда, предвидена за Детски санаториум. Намираща се се в един от най-красивите райони, в близост до Манастирчето, сградата е занемарена и пустееща вече повече от 20 години.

Два дни след решението на МС от 3-и май, на 05.05.2023 год. Стоянов изпраща писмо до министър-председателя и министрите на финансите и здравеопазването и отправя искане, средствата от продажбата на имота и сградата на бившия детски санаториум, да бъдат инвестирани целево за довършване на сградата на новия детски санаториум, находящ се в непосредствена близост до Манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ – /Манастирчето/.

„Строежът на недовършената сграда, предвиден за нов Детски санаториум, е започнал още през 1988 г., но до днес остава в недовършен груб вид, пустее и се руши с времето. Преди по-малко от година, темата за довършване строежа на детския санаториум и въвеждането му в експлоатация, бе обсъдена с министъра на здравеопазването – д-р Меджидиев при негово работно посещение в град Сандански.“, пише в писмото Атанас Стоянов.

Мотивиран от Решението на Министерски съвет, Стоянов внася писмено искане, средствата от продажбата на бившия Санаториум да бъдат инвестирани целево за довършване на строителните дейности и въвеждане в експлоатация на новия детски здравен център и настоява, че Община Сандански многократно е апелирала към отговорните по казуса държавни институции да вземат адекватни решения и мерки, относно бъдещото развитие на здравеопазването и балнеолечението в Сандански и региона.

Още през май, много преди изборите, Атанас Стоянов се опитва да влезе в диалог с държавата и да направи така, че средствата от тази продажба да осигурят на Сандански един нов, модерен и функционален детски санаториум.

Тези факти обаче, умишлено, или не са премълчани от Стоян Стоев, който днес иска прехвърляне на сградата във фонда на община Сандански, но не отваря темата за това, как и откъде ще дойдат средства, за да бъде довършен Детския санаториум в града, който повече от 30 години пустее. Пропуска да обясни също, защо той, като народен представител не е направил нищо за тази сграда от високата трибуна, която е имал.

Всичко това, навява на мисълта, че темата е изключително удобна за развиване по време на предизборна кампания, но няма ясен план за това, какво ще се случи с нея след това. На този фон, досегашният кмет Атанас Стоянов запази мълчание и не отговори на Стоев, вероятно надявайки се, че паметта на хората в Сандански не е никак къса и те сами ще си спомнят за направеното от него в тази посока.

Ние обаче, решихме да покажем фактите, защото хората имат право да знаят истината сега, когато им предстои важен избор. Те трябва да вземат информирано решение и да познават добре фактите и предизборните кьорфишеци, които им се предлагат на килограм в последния месец.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Related posts

33-годишна водачка на „БМВ“ се заби в ограда на пътя между селата Вълково и Струма, ранени са две деца

Седмицата ще започне с преминаване на студен атмосферен фронт

Интензивен е трафикът за товарни автомобили

Leave a Comment