6.8 C
Благоевград
19.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Какво предизвиква уceщaнeто за „иглички“?

Стояли сте с кръстосани крака прекалено дълго или сте ударили лакътя си в нещо твърдо – неминуемо ще последва усещаното за “иглички”.

Но какво причинява необичайното усещане за едновременно изтръпване и мравучкане? Предполагаме, че това е липсата на приток на кръв към областта, тъй като усещането се появява, когато сме оказали натиск върху или не движим някоя част от тялото за по-дълго време. Най-новият епизод на SciShow обаче показва, че притокът на кръв е само едната страна на нещата.

Познато като парестезия, изтръпването на крайниците се случва, когато се наруши функцията на сетивните нерви на тялото чрез ограничаване кръвоснабдяването им. Това означава, че те не могат да получат кислорода и енергията, които са им необходими, за да продължат да изпращат сигнали към мозъка за нещата, които можем да докосваме. Това води до чувство на скованост, което отминава от само себе си, след като започнете да се движите отново. И тогава идва забавната част: ужасното усещане за хиляди боцкащи иглички.

То настъпва, когато нервите изведнъж получат отново достъп до кръв, цялото това “вълнение” ги кара да пращат объркващи сигнали, които мозъкът ни интерпретира като „иглички“.

Другият начин, по който може да си докарате “иглички” е, чрез оказване на натиск върху нервите, защото това също пречи на притока на кръв към тъканите около него. Причината усещането да е особено силно, когато ударим лакътя си е, защото през него минава улнарния нерв, който започва от врата.

Related posts

Две коли се удариха в Петрич

Странна катастрофа в междинната зона на ГКПП Кулата

ЦИК провежда състезание за обществена поръчка с един кандидат

Leave a Comment