21.8 C
Благоевград
18.06.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

Кога е най-подходящо да се ваксинираме срещу сезонния грип

Месец октомври е сред най-подходящите за ваксинация срещу сезонен грип, смята д-р Майя Райкова, началник на Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“, Габрово (МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Габрово). 

Приблизително 20 на сто от населението в Европейския съюз се заразява със сезонен грип ежегодно по данни на Европейския портал за ваксинация. Най-добрата предпазна мярка остава противогрипната ваксина, съобщи за медиите д-р Райкова. Тя допълни, че в България пикът на грипа е януари или февруари. Трябва да се помисли по-рано за ваксинация, защото са необходими до четири седмици след поставянето ѝ за изграждане на антитела. На пазара съществуват два вида ваксини, които са четиривалентни. Те са пригодени за възрастни, като всяка година се актуализират, за да обхванат циркулиращите щамове. Има и ваксина за деца над две години, която се прилага като капки за нос.“, информира д-р Райкова.

По време на COVID-19 пандемията бяхме забравили за съществуването на грипа“, отбеляза д-р Райкова и подчерта, че през настоящата година се очакват по-високи нива на заболеваемост спрямо пандемичните години. Причината – по време на пандемията се спазваха стриктни мерки: носене на маски, избягване на контакти и спазване на дистанция. Грипът е инфекциозно респираторно заболяване, което се причинява от инфекция с грипен вирус, а ваксините за грип са съвместими с тези за COVID-19. Единственото условие е да се поставят на различни крайници, допълни началникът на Инфекциозното отделение на болницата в Габрово д-р Райкова. 

Според нея най-засегнати от грипа са малките деца до пет години, както и възрастните хора над 65 години. Възрастните хора са заразни около един ден преди и пет дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по-дълго време в организма им и те разпространяват заболяването за по-продължителен период от време (10 и повече дни). В България чрез Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции 2023-2026 г., се осигуряват безплатни ваксини срещу сезонен грип и пневмококи за хора на и над 65-годишна възраст.

Началникът на инфекциозното отделение допълни, че при повечето случаи на грип, на пациентите се препоръчва да останат на легло и да пият много течности, за да преборят симптомите. Оставането вкъщи намалява риска от заразяване на други хора. „Ако състоянието им продължава да се влошава, да не прибягват до самолечение с антибиотици“, съветва д-р Райкова. Антибиотикът не е антипиретик, а използването му без лекарско предписание крие риск от антимикробна резистентност. 

Във връзка с това, Министерството на здравеопазването въведе и нормативни промени, които влизат в сила от 16 октомври. Измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са публикувани в „Държавен вестник“, като се предвижда антибиотици да се изписват само с електронна рецепта. 

Източник: БТА

Related posts

Кражба в Банско

Температури до 30° ни очакват днес

ЦИК прие методическите указания за работата на СИК

Leave a Comment