23.5 C
Благоевград
13.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Колко струва подготовката на един първокласник

Около 350-400 лева са необходими за подготовката на първокласник тази учебна година, коментира пред Радио София общинският съветник в Кюстендил Огнян Атанасов. Това включва пособията и спортният екип за физкултура, уточни той.

По думите му, все по-често в книжарниците виждаме тетрадки, които са с по 20 листа, а това според него се прави, за да могат търговците да „си играят“ с цените.

„Виждам, че има тетрадки с 20 листа и тетрадки с 56 листа. Като видите тетрадка, която да е под 1 лев, обикновено е от 20 листа, като видите тетрадка между 1-1,50 лева обикновено е от 40 листа, а 1,50-1,80 лева са от 56 листа. Много родилите не обръщат внимание. Това е чисто търговски трик – отиват и взимат най-евтината тетрадка, която е с 20 листа“, обясни Огнян Атанасов.

Той добави, че тази година оборудването на ученика с всички пособия – тетрадки, блокчета за рисуване, химикалки, моливи, пластелин и др., но без несесер, излизат около 100-110 лева.

„Това е без помагалата, които се купуват отделно и всеки учител има предпочитания към някое помагало“, допълни Атанасов.

По думите му не е необходима пълна дигитализация на пособията – по-добрият вариант според него, е хибридният.

„Да ги има и хартиените, и дигиталните пособия, защото само дигитални умения, сами виждате, че има много хора, които са без основно образование, но боравят с мобилни телефони, социални мрежи, т.е. те имат някаква дигитална грамотност, но само дотам“, каза общинският съветник в Кюстендил.

Според него държавната помощ от 300 лева за част от учениците до голяма степен ще покрие нуждите на първокласниците.

Related posts

Министерството на транспорта: От 1200 проверени училищни автобуса едва шест са в нарушение

Иван Маджаров: Белите хартиени рецепти важат навсякъде и ще засилят туризма за лекарства в чужбина

ЦИК: 30 231 са кандидатите за общински съветници

Leave a Comment