14.6 C
Благоевград
16.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Колко ще струва извинителната бележка за учениците

Е-бележката за извиняване на отсъствията на учениците няма да бъде безплатна, въпреки обещанията на властта при представяне на нововъведението миналата седмица.

Всеки личен лекар е свободен да определя цена за услугата, тъй като медицинският документ не влиза в безплатния пакет от услуги, които се покриват от бюджета на Здравната каса, обясниха от здравното министерство.

Електронната извинителна бележка ще влезе в сила от 1 октомври. 

В Пловдив например някои джипита въобще не взимат такса за издаването на заветния документ на хартия за ученици и деца в детски градини.
Други обаче таксуват услугата между 2 и 5 лева, показа проверка из ДКЦ-тата, пише marica.bg.

Сума се дължи дори и когато детето не е боледувало, но е отсъствало по семейни причини от забавачка дълго време. По регламент трябва да се представи медицинска бележка, че малкото не е имало контакт със заразно болни по време на престоя си извън детската градина.

„Нека не забравяме, че колегите, които работят с деца, не получават потребителска такса“, коментира в интервю доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Всяко джипи е в правото си да изисква такава такса, но е задължен да предостави на публично място в кабинета си ценоразпис. За всяка платена услуга лекарите трябва да издават касов бон, подчертават от пресцентъра на здравното министерство.

Те смятат, че електронизирането на бележките за училище няма да доведе до оскъпяване на услугата. Родителите обаче, дори и да са информирани предварително за цената на услугата, нямат полезен ход, защото извинителната бележка трябва да се издаде от личния лекар на детето.

Сред услугите, които са извън пакета, заплащан от НЗОК, е издаване на свидетелство за постъпване на работа – то варира между 25 и 30 лева. На същата цена върви медицинското свидетелство за водачи на МПС, категория В.

Заплащат се също и служебните бележки за детски надбавки, за социални помощи, за агенция „Закрила на детето“ и др. институции. За това някои джипита взимат 5 лева, други – 8 лв., а трети – 10 лв. Изготвянето на протокол за явяване пред ТЕЛК струва 25 лева. 

През 2019 г. от пакета на НЗОК изпадна още една доста често срещана услуга – издаване на медицинско свидетелство за брак. Към момента в Пловдив такова се вади между 25 и 30 лева.

Related posts

Блъснаха 86-годишна жена в Петрич

Средният осигурителен доход в България за август е 1431,68 лева

Община Сандански ще отбележи Деня на независимостта на България – 22 септември!

Leave a Comment