31.3 C
Благоевград
22.07.2024
Новини от ЮгозападаОбщество

Курбани за здраве на Голяма Богородица в Симитлийско

Храмови празници с тържествени свети литургии, водосвет и курбани се организират в четири храма на 15 август в община Симитли.

В Махала Горна на село Брежани,  храмът “Успение на Пресвета Богородица” събира жители и гости на Брежани и община Симитли. Параклисът “Успение на Пресвета Богородица” е построен през 1995 година от родения в Брежани Славчо Стоименов и неговото семейство. Мястото е старо оброчище, стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че на това място е имало църква.

Църквата в Горно Ораново носи името „Свети Архангел Михаил“, но три пъти в годината организира  тържествени водосвети и курбани – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден.

В село Полето миряните се събират на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото. Граден е преди години, когато са преместени каменните плочи от оброчището на Св. Дух.

На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото, за да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклис.

Голяма Богородица празнуват и християните в Мечкул. В планинското и вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, съграден през 2007 година и наречен на Божията Майка.

Related posts

Планинските спасители помогнаха на момиче, ухапано от насекомо в района на връх Вихрен

Добро дело в Дупница: Дете върна чанта с хиляди левове

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на част от граничните пунктове на България, съобщиха от „Гранична полиция“

Leave a Comment