6.8 C
Благоевград
19.04.2024
БългарияОбществоПоследни новини

Лекар: България до ден-днешен е на челни нива по смъртност от COVID-19

България до ден днешен е на челни нива по смъртност от COVID-19 и на най-ниски нива за ваксинация. Част за причината за това е невярата на хората във ваксините и в научно базираното.

Това каза д-р Георги Димитров, лекар със специалност онкология и генетика в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Той е и един от авторите на проучването „Национален анализ на въздействие на COVID-19 при пациенти със сърдечно-съдови, онкологични или хронични белодробни заболявания в контекста на Източноевропейска страна с нисък процент на ваксинация. България март 2020 – април 2022 г.“, което беше публикувано в едно от най-престижните медицински списания в света – The British Medical Journal.

Д-р Димитров разказа, че идеята за проучването се ражда още докато заедно с д-р Трифон Вълков, проф. Радка Аргирова и още много други специалисти, са част от Националния експертен съвет за COVID-19 по време на пандемията. „Първо, че имахме достъп до всички данни от Информационния портал, второ, имахме възможността не само да напишем и да сме автори на Националния справочник за диагностика и лечение на COVID-19, но и да влезем много дълбоко в това заболяване и какво става не само в България, но и в света“, обясни той.

Онкологът е бил част и от групата за ползата от зелените сертификати и според него един от големите проблеми в България в началото на пандемията беше именно липсата на проверка на информацията, а също и че в медиите се допускаше да говорят експерти, които имат различни становища, които много често тотално се различаваха от тези в чужбина.

Българинът, за жалост, не вярва на западни данни. Иска собствени данни. Неслучайно даже българският народ повярва, че ще има българска ваксина. Когато гиганти като „Пфайзер“ или „Астра Зенека“ продуцират ваксини, няма да им вярваме на тези компании, но искаме българска ваксина, което е абсурдно“, заяви д-р Димитров. Той поясни, че проучването има за цел да покаже ситуацията в България, дали ваксинацията защитава, колко защитава и пр., като с всички тези изчисления се е заел проф. Иван Кунчев от Института по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИБАН).

А защо в тези три кохорти – онкологични, хронични белодробни и сърдечно-съдови заболявания, – защото това са най-високо рисковите пациенти. „Ако не можем да защитим най-рисковите пациенти, каква е файдата от ваксината“, отбеляза лекарят, като уточни, че проучването обхваща релевантния аспект на цялата пандемия, основните четири вълни, включително „Алфа“, „Бета“, „Делта“ и „Омикрон“ вълната.

Д-р Димитров подчерта, че се изследва влиянието на ваксините с еволюцията и мутацията на вируса, дали във всяка една различна вълна е имало промени от гледна точка на клиничната картина на пациентите, хоспитализациите и др. „Ние просто анализираме това, което се е случило в държавата. Няма да обвинявам. Не е красиво да обвинявам. Но да благодарим на целия български народ за резултатите, които виждаме досега – челни места по смъртност от COVID-19“, каза още той.

Лекарят посочи, че COVID-19 е остро инфекциозно заболяване и в XXI век да има такава смъртност от остро инфекциозно заболяване наистина е трагедия. Той припомни, че през лятото на 2021 г. в Индия беше регистрирана най-голямата смъртност от COVID-19, когато навлизаше „Делта“ вариантът и тогава крематориумите не смогваха и горяха труповете на открити огнища. „Като процент население и смъртни случаи България беше с няколко процента над Индия, въпреки че сме много по-малко от тях, така че наистина трагедията е доста голяма“, подчерта специалистът.

Д-р Димитров е категоричен, че онова, което трябваше да се направи в България, за да се избегне тази ситуация, е да не се намесват политики и като цяло политици в тези неща. „Това не е философски или политически дебат, това е като в законодателството – имаш доказателства. Медицината, която се практикува в Европейския съюз и в Западния свят, е базирана на доказателства“, отбеляза той и добави, че и медиите, и политиците носят част от вината, защото ситуацията не трябваше да се политизира.

В същото време, допълни д-р Димитров, когато се раждат такива конфликти и разногласия, народът вече започва да се съмнява и така, например, в началото на пандемията, когато бяха обявени драконовски мерки и първият голям локдаун, народът беше изплашен и вярваше на всичко, което му казват, но после, с течение на времето, колкото повече разногласия се получаваха, толкова повече престана цялата вяра и резултатът е налице.

Лекарят коментира и призивите на някои свои колеги към хората да не се ваксинират: „Пак го казвам – медицината, която практикуваме, е базирана на доказателства. Нито един от тези колеги, който е имал такива твърдения, не е поставил нещо зад думите си да докаже.“

Той подчерта, че анализът, който той и екипът от експерти, с който е работил, включва милион и сто хиляди души в България. „Това е голям анализ. Статистическите данни са ясни от такава картина. Това не е анализ на 60 човека, както много често повечето от тези хора спорят с индивидуални случаи“, каза още онкологът и обясни, че ваксината не елиминира изцяло риска, а намалява риска от тежко заболяване, евентуално хоспитализация и най-вече смърт.

Д-р Димитров добави, че почти винаги е имало антиваксъри и винаги ще има, особено когато хората вярват в конспиративни теории, като например, че 5G мрежата контролира, че ваксините за COVID-19 са експериментални течности, които вкарват микрочипове, които ще ни контролират, и т.н. „Проблемът е, че някои политически решения още в началните фази на пандемията бяха тотално сбъркани, подведени от експерти, които, за жалост, наистина поведоха държавата в лоша посока и дадоха желанието за действително“, отбеляза той.

Лекарят, който е израснал в Държавата Израел и е завършил едно от висшите си образования и специализация във Великобритания, е забелязал, че българският народ много обича да живее в мечти и обича да дава желаното за действително, и особено когато е на маса да се оплаква.

Държавата Израел беше и първата държава, в която населението започна да се ваксинира още с първите ваксини. „Израелците се ваксинираха, затова смъртността при тях е една от най-ниските, които има. Но дори и в държава, толкова развита като тях, има хора, говоря за ортодоксалните вярващи евреи, които няма да се ваксинират и затова в момента ваксинацията е около 80% в Израел“, обясни още д-р Димитров.

На въпроса можем ли да кажем, че пандемията си отиде завинаги, или напротив, все още рискът от COVID е голям, особено като се има предвид, че вирусът мутира, той отговори: „Отговорът наистина се крие в това, което казахте. SARS-CoV-2 едва ли ще се случи в близко времеМутагенният потенциал на вируса е много голям. Ако сравняваме мутациите на един от най-заразните вируси, който е морбили, през последните 70 г., и мутациите на SARS-CoV-2 през последните 2, 3, 4 г., SARS-CoV-2 е в стотици пъти по-мутагенен, включително най-новата мутация, която е подлиния на „Омикрон“. Тя е много различна от всички останали, т.е. мутациите в нея са изключително различни. Точно такива варианти могат да дадат тласък на нова или епидемия, или пандемия.“

Проучването има за цел да се вземе поука, като се анализират грешките, за да се знае как по-адекватно да се реагира в бъдеще, за да се предотврати тази трагична смъртна картина, която видяхме от пандемията.

В заключение специалистът призова хората да се доверяват на истинската наука, че няма конспиративни теории, че фармацевтичните компании не искат да ни убият, защото по този начин ще изгубят клиентите си. „Че ще има изключения, ще има изключения, но общата картина наистина е това – ваксините защитават, не само COVID ваксините, всички останали ваксини защитават. Живеем в общество, имаме облаги от живота в общество, но трябва да има и задължения и не може, не е справедливо да ползваме облагите, когато пренебрегваме задълженията ни“, каза още д-р Димитров. 

Related posts

Семинар „Военно дело и въоръжение през Средновековието“ в Археологически музей – Сандански!

Акция срещу купуване на гласове в Кюстендил и Дупница

Спипаха непълнолетен младеж да се разхожда из Благоевград с канабис

Leave a Comment