8.4 C
Благоевград
23.02.2024
БългарияПоследни новини

Линията на бедност за 2024 г. ще бъде 526 лева

Министерският съвет определи линията на бедност за 2024 г., която ще бъде в размер на 526 лева, предаде БТА. Това обяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, след като правителството прие решението на днешното си заседание. Решението предвижда новият размер на линията на бедност да нарасне с 22 лв. или 4,4%.

С увеличаването на линията на бедност за 2024 г. ще нараснат и социалните помощи по линия на Закона за социалното подпомагане, финансовата подкрепа по линия на Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, отглеждането на дете при роднини и близки, както и отглеждането на дете в приемно семейство по смисъла на Закона за закрила на детето, обясни министърът. 

Шалапатова посочи, че в изпълнение на днешното правителствено решение ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост.

Подобряването на линията на бедност ще повиши и социалната подкрепа за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата, коментира социалният министър. Около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност. За следващата година се предвижда да бъде оказана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания над 672 хил. души над 18-годишна възраст. По закона за социално подпомагане помощта ще достигне до 123 508 души през 2024 г., каза тя. 

Шалапатова увери, че необходимите средства се отчитат при изготвянето на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Средствата за подкрепа по Закона за социалното подпомагане е предвидено да се увеличат със 75,6 млн. лева. За хората с увреждания ще има 27,6 млн. лв., повече, а за финансовите помощи по смисъла на Закона за закрила на детето средствата ще се увеличат с един млн. лева, посочи министърът. 

Related posts

Рилският манастир в бюрократична хватка, новоизграден комплекс не може да заработи

БСП изхвърли от СИК овете в Струмяни активисти и симпатизанти посигнали, че се заиграват с други партии

МОН ще сезира прокуратурата за сериозни нарушения в училището, в което учители пишели оценки на починало момиче

Leave a Comment