21.8 C
Благоевград
15.07.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

 Липсва маркировка по основни туристически пътеки в Рила

Все повече акции за изгубени туристи на територията на Рила, отчитат от Планинската спасителна служба в Благоевград в края на летния сезон. Сред основните причини са лошата туристическа маркировка по пътеките към най-предпочитаните за преходи места.

Георги Ботев – ПСС, отряд Благоевград: „Има сериозен проблем с маркировката, в този район тук между хижа „Македония“ и „Предел“. През зимата, когато е мъгла и лошо време, ако човек няма навигация, само с карта и компас няма как да се ориентира.“

През последната една седмица от ПСС в Благоевград са реагирали на няколко сигнала за изгубени туристи. Половината от тях споделят, че не са могли да се ориентират.

„По-рано хижарите бяха хижари и те опресняваха маркировката в района си, като съответна от едната хижа до другата имаха за гранична. Второ – навремето правеха ученически и студентски бригади за маркиране, тя трябва да се подновява“, смята Маргарита – турист.

„Има участъци, в които при мъгла или при по-тежки метеорологични условия е по-трудно или ако си неопитен турист, съответно е малко по-сложно за ориентация, но да, би могло да бъде малко по-обгрижено“, Боряна Нешева – турист от Тетевен.

От Национален парк „Рила“, които носят отговорност за обновяването на маркировката по основните пътеки за туристи, казаха за БНТ, че са запознати с проблема и работят по неговото отстраняване. От там добавиха още, че много често, обновена по места от тях маркировка, се премахва умишлено от недобросъвестни туристи.

Related posts

Трима са задържани в Микрево, билиблагоевградчанин

Откриха тялото на 50-годишен мъж на гробищата

Дневен ред на редовното заседание на ОбС-Благоевград на 25 август

Leave a Comment