31.3 C
Благоевград
22.07.2024
БългарияКриминалноПоследни новини

Майка осъди България в Страсбург,заради незаконна постройка

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 141 211 лв. обезщетения в изпълнение на четири решения на Европейския съд по правата на човека срещу България. Те са постановени в периода 11.04.2023 г. – 13.06.2023 г.

Делата „А и други срещу България“, „Оссо срещу България“ и „Кукавица срещу България“ касаят нарушение на член 8 от Конвенцията (право на зачитане на личния и семейния живот), свързано с производства за незабавно връщане на децата на жалбоподателите, съгласно Хагската конвенция относно гражданските аспекти на международното отвличане на деца. Съдът приема, че жалбоподателите са претърпели непропорционална намеса в правото си на зачитане на семейния живот, тъй като властите не са разгледали делата по най-усърдния начин, жалбоподателката твърди, че е единственото жилище за нея и децата й. ЕСПЧ отбелязва, че основните принципи в ситуацията на разрушаване на сграда, която е нечие единствено жилище, са посочени в делото „Иванова и Черкезов срещу България“.

ЕСПЧ подчертава, че лицата, които са изправени пред опасността да изгубят единственото си жилище в резултат на планирано събаряне, трябва да могат в рамките на съответното производство да получат разглеждане на пропорционалността на мярката в светлината на конкретните обстоятелства. В настоящия случай липсва такава преценка в заповедта за премахване на постройката в нарушение на чл. 8 от Конвенцията. Съдът присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 4500 евро, съобщават от Правителствената информационна служба.

Related posts

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба

Комисия в парламента ще разгледа ветото на президента върху Закона за енергетиката

С празнично тържество приключи Лято в музея 2023 в Разлог

Leave a Comment