14.6 C
Благоевград
16.04.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

Машинното гласуване на местния вот е под въпрос

Машинното гласуване на местните избори през есента е под въпрос, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

В интервю за БНР тя изрази съмнение, че ползваните досега машини ще сработят за местния вот, тъй като не са настроени за това.

Когато са купувани тези машини и когато е сключен договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 г., не е предвидено гласуване на местни избори с машини, стана ясно от интервюто.

„В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. На места в тези избори ще се гласува с четири бюлетини. В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер – с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден. Тези избори са доста сложни“, заяви Матева.

Матева е на мнение, че поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно.

Тя напомни, че според Изборния кодекс са задължени да има създадено звено „машинно гласуване“ към ЦИК. „Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати“, посочи тя. Според нея възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане. Такива специалисти в частния сектор получават доста по-високо заплащане.

Related posts

Д-р Велев: Назначават за директор на „Шейново“ човек, който не е кандидатствал за поста

Слънчево и горещо време

Проф. Христова: Заразените със сегашния подвариант на Омикрон често имат възпаление на очите

Leave a Comment