31.3 C
Благоевград
22.07.2024
КриминалноНовини от ЮгозападаПоследни новини

МВР: Перник е първенец по издадени заповеди за защита от домашно насилие

През последните месеци зачестиха новините за брутални убийства, извършени между интимни партньори или в семейството. Полицията, прокуратурата и неправителствения сектор се събират на специален форум за координиран отговор срещу домашното насилие. 

„Перник е първенец на база издадени заповеди за защита от домашно насилие. Има образувани много досъдебни производства за случаи на телесно увреждане, но имаме и за домашно насилие, което е психическо. След случая „Дебора“ има голям ръст на образувани досъдебни производства. Има нулева толерантност на извършителите на домашно насилие и всеки един случай се разследва бързо и незабавно. Хората се осмелиха да сезират за помощ“. Това заяви Зорница Шуманова, началник сектор „Домашно насилие“ в ГДНП.

По думите ѝ адвокатите отиват на място да подпомогнат жертвата и се попълва молба-декларация за защита. 

Наталия Илиева, директор на Националното бюро за правна помощ, посочи, че в страната има 19 центъра за консултиране. „Те дават изнесени консултации – в РПУ-тата, кризисните центрове и болниците. Много от лицата желаят и защита по закон, затова има и ръст на постъпили заявления. Във Велико Търново работим по проект, по който даваме правни консултации на лица, живеещи под прага на бедност. Ползваме ромски медиатори, с които достъпваме общностите, а така по-лесно се разкриват случаите на домашно насилие“, заяви тя.

Related posts

BBC: Банско e най-големия хит в света сред работещите от разстояние

Турист пострада в Пирин

Ефективни мерки за предпазване от вирусите през есента

Leave a Comment