31.3 C
Благоевград
22.07.2024
БългарияОбществоПоследни новини

МВР: През август са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотици

„Създаването на звеното се явява отговор на завишените изисквания на обществото за подобряване противодействието на държавата срещу определен вид престъпления“. Това съобщи на брифинг Илиян Рангелов, прокурор при Върховна касационна прокуратура относно работата на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства.

„Основната цел на звеното е подпомагане разследването по досъдебни производства, водени за престъпления, извършени от организирани престъпни групи или отделни лица, свързани с производството, преработването, придобиването, държането и разпространението на наркотични вещества, както и престъпленията, свързани с незаконно превеждане през границата на страната на отделни лица или група от хора да преминават или пребивават в страната в нарушение на закона“, допълни Рангелов.

По думите му подпомагането в разследването ще се осъществява като звеното ще се съсредоточи в осигуряване на непосредствен контакт между основните оперативни служби при МВР и компетентните прокуратури.

„Това ще бъде с цел активизиране на оперативната дейност по този род дела, както и гарантиране законосъобразното провеждане на разследването по образувани вече досъдебни производства с основната цел да се гарантира събирането на достатъчно годни и убедителни доказателства за защита на обвинителната теза пред съда за разобличаване и осъждане на извършителите на посочените по-горе престъпления“, обясни прокурорът. 

„Звеното ще насочи дейността си, освен към подобряване на оперативната дейност и разследването на този вид престъпления, и към превантивната дейност“, допълни той.

Рангелов посочи, че звеното е натоварено и с ежемесечната задача да съставя доклад, съдържащ статистически данни за анализирания едномесечен период, в който ще бъдат посочени конкретни статистически данни за проведени специализирани полицейски операции, резултата от тях, задържани лица и др.

„От първи до 25 август са проведени 401 специализирани полицейски операции. Задържаните лица са 612 и са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества„, заяви Димитър Кангалджиев, началник в отдел към ГДНП, във връзка със събраните данни на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България и МВР, предаде репортер на БГНЕС.

Той обяви, че в Разград е разкрита лаборатория за производство на синтетични наркотици. По думите му това е най-голямата открита у нас. Той коментира, че лабораторията разполагала с огромна дестилационна система, прекурсори и др. „1000 литра е задържано количество прекурсори. На територията на страната цена на килограм метаамфетамин варира между 9-12 хиляди евро“, поясни той.

„Процесите по изработване на тези вещества са били в начален стадий. Тези лица сме пресекли в точния момент“, смята той.

Ангел Папалезов от ГДНП коментира данните, с които разполагат от началото на месец август до 25 август по отношение на незаконната миграция. „Проведените специализирани полицейски операции за противодействие на незаконна миграция са 502, задържаните незаконно пребиваващи граждани на трети страни са 3698“, каза той и уточни, че задържани за такива тип престъпления лица са 406, и са образувани 220 досъдебни производства.

Related posts

Извънредно положение край Александруполис заради пожари

Регистрирани в НАП касови бонове ще носят данъчни отстъпки

Условия за туризъм в планините не са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба

Leave a Comment