9.9 C
Благоевград
22.04.2024
БългарияПолитикаПоследни новини

МВР ще помага на гражданите без лични документи да упражнят правото си на глас

В МВР е създадена необходимата организация на работа, за да могат българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас на предстоящите местни избори, съобщиха от вътрешното ведомство.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен/зелен паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 27 октомври 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За издаване на удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в Столичната дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на МВР, Районно управление (РУ) и участък към РУ – в периода от 24 до 28 октомври от 8.30 до 17.00 часа и на 29 октомври от 8.30 до 19.00 часа.

В случай че работното време на съответното звено Български документи за самоличност (БДС) е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 28.10.2023 г. (събота) и на 29.10.2023 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност, и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден – 29 октомври 2023 г. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, допълват от МВР.

На 26 септември имаше национално съвещание на МВР, в което бяха обсъдени целите и приоритетите на МВР, организацията на дейността на структурите при подготовката и провеждането на местните избори.

Източник:БТА

Related posts

Дълбокият сън е от ключово значение за предотвратяване на деменцията

Отстранената от ОбС Благоевград за конфликт на интереси съветничка В. Шаркова съди ОИК, че й прекратила мандата

Мъж се опита да подкупи катаджия, задържаха го

Leave a Comment