17.9 C
Благоевград
18.06.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Министър Богданов след наводненията: Отпускаме помощ от 1512 лева в спешен порядък

„След наводненията по Южното Черноморието България е мобилизирала всички необходими ресурси. Всички институции работят в пълен синхрон и ключов приоритет тук е да се осигури безопасността на хората, да се помогне на всички, които имат нужда, както и да се осигури достъп с временна инфраструктура там, където тя е разрушена“.

Това коментира в „Тази сутрин“ Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията – на живо от Пловдив.

„Говорим за природно бедствие – за ситуация, в която не трябва веднага да търсим кой как е виновен, а да отделим достатъчно време и енергия, за да помогнем на хората и да направим така, че в бъдеще рискът от подобни инциденти да е все по-малък“, заяви той.

„Правителството отделя различни финансови помощи за пострадалите. Еднократна помощ от 1512 лева ще бъде отпускана в спешен порядък. Министерството на труда и социалната политика работи в тесен синхрон с местната власт. Осигурени са допълнителни служители, отводняват се къщи и имоти, допълнителна помощ също ще бъде отпускана“, посочи министърът.

Рокадите в Държавна консолидационна компания (ДКК)

Богдан Богданов коментира и рокадите в Държавна консолидационна компания (ДКК).

„Няма как една компания като ДКК, която управлява над 1 млрд. лева, да няма втора поредна година публикуван годишен финансов отчет. Чух оправдания и на бившето ръководство, че те наследили такава ситуация от 2021 година – затова те не могли да се справят и през 2022 г. Един мандат не се прекратява сам по себе си. Ръководството, което беше сменено, е имало една година, за да реши този проблем, и не са го правили. Няма бизнес програма – не само на ДКК, но и на четити от дъщерните им дружества“, коментира министърът.

„Изпълнителният директор, назначен в момента – господин Зангочев, е бил част от екипа от август 2022 г. до април 2023 г., и те имат много ясен мандат – да решат тези проблеми. Ако те се справят и постигат резултати – добре, ако не – няма начин те да се задържат в управлението. Екипът е изцяло професионален – с мандат до 6 месеца, за да разреши проблемите, с които не са се справили. Няма как да настоявам за някого пред ръководство, което не си върши работата“, посочи министър Богданов.

Пловдивският панаир

„Държавата да има контрол върху пловдивския панаир – е ключов актив. Това е вратата на българския панаир към света. Другата тема е как той ще се развива и днес затова сме в Пловдив. Започнахме работа по стратегия за неговото развитие, независимо от собствеността – как ще постига успехите, които е постигал в миналото. Пловдивският панаир трябва да се отвори към международни партньорства и да организираме изложения, насочени към ключови за България индустрии“, посочи още икономическият министър.

Related posts

Дневен хороскоп за 6 септември 2023

Курбани за здраве на Голяма Богородица в Симитлийско

Мъж от Сандански открадна 870 лева от багажник на автобус

Leave a Comment