6.8 C
Благоевград
19.04.2024
БългарияПоследни новини

МОН ще сезира прокуратурата за сериозни нарушения в училището, в което учители пишели оценки на починало момиче

Министерството на образованието и науката ще сезира прокуратурата и ще предостави всички документи и констатирани нарушения в пловдивското средно училище „Найден Геров“.

Проверката стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Цялостната проверка на МОН откри сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание, съобщиха от МОН.

Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичка, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети. 

Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, за които има съмнения дали са автентични. В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ „Найден Геров“.

Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисципрлинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

Припомняме, че още преди да приключи цялостната проверка, със заповед на началника на РУО беше освободен директорът на училището.

Още при образуването на проверката министърът на образованието категорично заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система.

След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане.

Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система.

Related posts

Хванаха мъж с дрога в Кюстендил: Два дни по-късно го задържаха за кражба на 2 лв.

Георги Рачев: Времето се оправя, до 15 септември на Черноморието ще е идеално

След стряскащия „test test“: Започва планираното тестване на системата BG-ALERT

Leave a Comment