23.5 C
Благоевград
13.04.2024
ОбществоПоследни новиниСвят

МВнР: Очаква се ветровете да затруднят допълнително овладяването на пожарите в Гърция

Пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, като се очаква ветровете да затруднят допълнително овладяването на пожарите, съобщиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР) на сайта на ведомството.

Границите на Националния парк „Парнита“ са засегнати от големия пожар, който вече е изпепелил десет къщи в различни райони. Пожарът във Филис и Хасия, където има изгорели къщи, е засегнал и райони на юг от Парнита. За районите на Дартиза и на запад от Агия Параскеви и Амигдалеза е издадена заповед за незабавна евакуация на около 700 мигранти от бежанския лагер в Амигдалеза, съобщиха от външното ни министерство. 

Министерство на климатичните кризи и гражданска защита информира за евакуация на селищата Агия Параскеви, Агиос Йоанис Росос, Амигдалеза и Капота. В района на Лефанто е предприета евакуация в Ано Лиосия, а също така има евакуация към Атики Одос на жителите от района на Софо, Аспропиргос. Възобновил се е и започналият вчера пожар край манастира Клистон, информираха от МВнР.

Актуална картина за разпространението на пожарите може да бъде намерена на специализирания сайт за сателитно следене на пожари на НАСА.

Остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, малки деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци, предупредиха от Ситуационния център. Актуална информация за качеството на въздуха е достъпна на тук.

От посолството на България в Атина съобщиха вчера за БТА, че няма информация за пострадали българи от пожарите в Гърция, както и за получени молби за съдействие от наши сънародници в дипломатическите представителства на страната ни. При необходимост от съдействие български граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr; consular.athens@mfa.bg.

Български пожарникари също ще окажат помощ на гръцките си колеги за справяне с възникналите големи горски пожари, стана ясно вчера. В българския модул влизат пет пожарни автомобила, два микробуса, оперативен автомобил и 36 пожарникари от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София.

Related posts

Дневен хороскоп за 21 септември 2023

Слънчево с максимални температури между 19° и 24°

4 дни преди балотажа: Все още не е ясно ще може ли да се гласува и с машини

Leave a Comment