31.3 C
Благоевград
22.07.2024
Последни новиниСвят

Навършват се 22 години от атентатите в САЩ на 11 септември

Навършват се 22 години от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година. Америка и светът почитат паметта на близо 3000 жертви, които загинаха в Ню Йорк, Вашингтон и в щата Пенсилвания.

Основната церемония ще се състои в Ню Йорк, където два от общо четири похитени самолета се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център.

Президентът Джо Байдън ще присъства на церемония във военната база в Анкъридж, Аляска, на връщане от посещения в Индия и Виетнам. Церемонията в далечния Север на САЩ е напомняне, че последиците от 11 септември са почувствани и в най-отдалеченото кътче на страната. Атентатите с отвлечени самолети отнеха живота на близо 3000 души и промениха американската външна политика, както и страховете на хората.

В този ден „ние бяхме една страна, една нация, един народ, както и трябва да бъде. Това, което чувствахме, бе, че всички сме заедно и правим каквото можем, опитвайки се да помогнем“, каза Еди Фъргюсън, началник на пожарната в окръг Гучланд, щата Вирджиния. Районът се намира на повече от 160 км от Пентагона и на три пъти по-голямо разстояние от Ню Йорк, но усещането за свързаност е вградено в местния мемориал с парчето стомана от разрушените кули близнаци на Световния търговски център.

Много американци ще отбележат годишнината, полагайки доброволен труд в деня, обявен от Конгреса за Ден на патриота и Национален ден на служба и възпоменание.

Related posts

По част от граничните пунктове на границата с Гърция и Румъния трафикът е интензивен за товарни автомобили

Трима души са загинали, а 20 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Димитър Урдев положи клетва като общински съветник само няколко месеца преди изтичането на мандата на Общински съвет Благоевград

Leave a Comment