31.3 C
Благоевград
22.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Над 13 000 електронни рецепти са издадени само за ден

Над 13 000 електронни рецепти са издадени през Националната здравноинформационна система само за ден, съобщиха от „Информационно обслужване“ АД. Според промените в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти от 16 октомври медикаментите за лечение на диабет и антибиотиците се изписват само с електронна рецепта.

Е-рецептите, издадени вчера от лекари, са над 12 500, а от лекари по дентална медицина – близо 700, допълниха от дружеството. Преди да влязат в сила нормативните промени, средно на ден се изписваха не повече от 200 електронни рецепти, казаха още от „Информационно обслужване“.

От пускането на Националната здравноинформационна система в експлоатация – през декември 2020 г., досега са изписани близо 40 млн. електронни рецепти. Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на медикаменти се извършва след физически преглед, припомниха от дружеството.

Медикаментите могат да се изписват и през мобилното приложение eRx, като само днес успешно са генерирани над хиляда рецепти. Новата версия на приложението позволява на лекарите по дентална медицина и на ветеринарните лекари също да издават електронни рецепти.

Чрез мобилното приложение рецептата може да бъде изписана по всяко време и независимо от местонахождението на лекаря. Рецептата веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка аптека.

Related posts

ОбС прие бюджет 2023 на община Благоевград

Валежите спират

Продължава протестът на енергетиците на АМ „Струма“

Leave a Comment