21.8 C
Благоевград
15.07.2024
Свят

Намериха неподозирани неземни богатства под шведски град, жителите му са призовани да го напуснат

Кируна, градче в северна Швеция с население от около 23 хил. жители, ще се наложи да бъде разселено заради открието, че под земите му има богати залежи на редкоземни метали, които може да се окажат най-големите на територията на Европа.

Градът ще бъде преместен на около 3 км от сегашното си местонахождение, където ще бъде издигнат Ню Кируна, където властите уверяват, че абсолютно всички сгради от стария град ще бъдат построени и в новия, в т.ч. и местната лютеранска църква от 1912 г.

Разбира се, целият този процес ще отнеме дълго време, като се очаква преместването да не е приключило до 2035 г. От своя страна жителите ще настояват новото място да има повече пешеходни зони и по-лесен достъп до природата за извършване на всякакви видове дейности на открито.

Иначе самият град Кируна е построен преди около 125 години, за да подслони служителите, които са работили в индустриалния комплекс в района. Жителите му обитават площ от 20 000 квадратни километра, в която има около 6000 езера, минават реки и голямо количество гори, информира 20minutos.

Що се касае до редкоземните метали, местна компания смята, че под Кируна лежат около 585 млн. тона минерали, от които има най-малко един милион тона празеодимови или неодимови оксиди, които са основни материали за производството на електрически превозни средства. Добивът им обаче няма да започне в следващите 10-15 години.

От своя страна Еба Буш, шведският министър на енергетиката, търговията и промишлеността, коментира, че „електрификацията, самодостатъчността на ЕС и независимостта от Русия и Китай ще започнат именно в тази мина“.

Related posts

„Дейли Телеграф“: Двама от задържаните за шпионаж вероятно имат връзки с „Възраждане“

Ердоган ще посети Унгария

admin

Гърция продълажава да се бори с пожарите

Leave a Comment