31.3 C
Благоевград
22.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Нерегламентираните превози в страната са се увеличили двойно

Нерегламентираните превози в страната и чужбина са се увеличили двойно в сравнение с миналата година по същото време. Това отчитат шофьори и собственици на транспортни фирми от Благоевград и Кюстендил. Кой има право да превозва пътници и кой контролира тази дейност.

Над 100 буса средно на ден превозват нерегламентирано пътници и товари извън страната, сочат данните на сектора на превозвачите в Югозападна България. По този начин сe извършват редица нарушения, сред които липса на технически преглед на превозното средство, медицински прегледи на шофьора и не деклариране на самия курс.

„В момента около 10 000 буса всяка седмица, извършват тази незаконна дейност – един бус средно на ден изкарва около 2500 евро – няма контрол. Защо не прилагаме закона, в България точно и ясно е определено кой и как може да вози“, коментира Емил Тодоров – превозвач.

„Тези хора извършват превоз на товари, превоз на пътници, това което става трафик на обходните граници на Европейския съюз, просто е без никакъв контрол. Колко вида бизнес се извършва по нерегламентиран начин, който минава под формата на споделено пътуване, което много хора бъркат“, каза Марио Богданов – собственик на транспортна фирма.

Според превозвачите, тези практики могат да се пресекат, а нарушителите да бъдат санкционирани със задна дата.

„Държавата, ако иска да го упражни това нещо, може да ги хване в най-кратки срокове, до един месец може да ги разбере всички. Те могат да ги проверят колко пъти е минал границата, нали има стандарти, има командировки“, смята Николай Петков – шофьор.

В писмена позиция до БНТ от Министерството на транспорта казаха, че въпросните превозни средства не подлежат на контрол от Автомобилна администрация, тъй като не се водят товарни. Санкции за тях могат да налагат от МВР, когато има констатирани нарушения.

Related posts

Трима са задържани в Микрево, билиблагоевградчанин

Десетки пациенти са върнати заради проблеми с е-рецептите

До 413 лв. на месец за родители, чиито деца не са приети в общинска ясла

Leave a Comment