14.6 C
Благоевград
16.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Нова мода с вейповете: Колко опасен е новият наркотик, рекламиран като легален?

Репортаж на bTV разказа за нов наркотик – хексахидроканабинол, който е рекламиран като легална алтернатива на канабиса. Той се продава свободно онлайн и се доставят с куриерски фирми, а търговците го рекламират като безвредно и законно, макар че не е.

„В случая това синтетично вещество, което се оказва, че е аналог на тетрахидрокаранабинола, съвсем не е безвредно“, каза пулмологът д-р София Ангелова.

Онлайн има стотици обяви за продажба на вейп с така нареченото HHC или хексахидроканабинол – синтетично вещество, подобно на канабиса.

Тя обясни, че хексахидроканабинолът въздейства върху централната нервна система, гастросистемата, мастната тъкан и черния дроб.

„В централната нервна система и води до когнитивни прояви. Може да има и кратковременна загуба на памет. Нарушена концентрация, ориентация. Тези хора, които употребяват това вещество, са опасни за пътищата. Има вреда определено“, обясни д-р Ангелова.

„Изключително сериозен е проблемът в обществото, тъй като последното голямо проучване на Националния център по обществено здраве към Министерството на здравеопазването показа, че най-вече младите хора между 25 и 35-годишна възраст пушат електронните устройства у нас. Те са залели пазара“, смята тя.

Related posts

Предимно слънчево време

Задигнаха кола паркирана в Струмяни

Слънчево и топло време

Leave a Comment